Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

När saker löser sig till det bättre

Publicerad 2014-05-15 07:32:42 i Allmänt

Vecka 15 (14+0). Det känns fortfarande ofattbart. Det syns ingenting när jag har kläder på och det känns ingenting. Hur ska jag våga tro att Bubblan växer på sig därinne? Jag längtar verkligen efter putmage! 

Jaja, nog om det gamla vanliga tjatet. Igår var en bra dag! För några veckor sedan var jag till tandhygienisten på "den varannanårliga undersökningen". Jag har fluorskador på mina tänder sedan jag var liten, på grund av att det var för mycket fluor i dricksvattnet, så jag har haft mycket bekymmer med mina tänder. De saknar emalj och "ramlar sönder". Av den anledningen har jag både skalfasader och porslinskronor i munnen nu som vuxen. Det fungerar jättebra, men när jag var på det senaste tandvårdsbesöket visar det sig att en av kronorna har lite dålig passform på tanden under så att det kommer upp smuts mellan kronan och tanden. Karies, med andra ord. Så kronan måste tas bort och göras om. Jag har gjort om den förut och även om det inte är en angenäm upplevelse är det inget att oroa sig för. 

Jag fick en tandläkartid för att börja med att slipa bort den gamla kronan på tisdag den 20:e maj. Tandläkaren förklarade att han kommer att slipa bort den men sedan fixa en provisorisk krona tills bebisen kommer, eftersom jag inte ska ligga på rygg efter vecka 20 (han verkar ha god koll på graviditet). Så blev det sagt, men ända sedan jag fick tiden har jag haft en klump i magen. Att ta bedövning när man är gravid ska väl inte vara något problem, men då min bedövningsdos brukar gå upp till ibland fem sprutor (det är svårt att få den att ta som den ska) känns det sådär med tanke på Bubblan. Det känns också sådär med tanke på att jag får i mig slipdamm från kronan, och även om det inte är amalgam eller något sådant är det lite oklart vad det innehåller. 

Så jag ringde för några dagar sedan till tandis för att försöka förklara min känsla och eventuellt skjuta på slipningen för att göra allting när Bubblan är klar. Hon jag pratade med "trodde inte" att det var något giftigt i kronorna, hon trodde också att det "nog skulle gå bra" att komma på tisdag som planerat. Hon tyckte inte att jag skulle skjuta på besöket. Jag fick en ännu större klump i magen. 

Så efter en sömnlös natt tog jag mod till mig igår och ringde igen. Jag är ju numera van att vara den oroliga, jobbiga patienten på de flesta ställen. Kvinnan jag fick prata med igår känner igen mig eftersom jag gått hos dem sedan jag var liten och hon förstod hur jag tänkte. Hon sa bara "ja men självklart ska du skjuta på tiden, du hör av dig om du får besvär, men annars hör du av dig i höst och bokar en ny tid. Det gör du helt rätt i." 

Ni anar nog inte exakt hur stor stenen var som släppte från mina axlar just då. Jag blev så lättad att jag nästan började gråta. Den "första" kvinnan jag pratade med har säkert rätt, det är säkert hur lugnt som helst att göra den typen av tandbehandling trots graviditet, men jag känner mig själv och jag VET att om jag hade gjort det på tisdag hade jag funderat över om/hur det påverkat Bubblan varje dag. Eftersom jag är så orolig av mig är en av mina strategier nu under graviditeten att helt enkelt välja bort sådant som gör att jag skulle kunna  oroa mig ännu mer än vad jag redan gör. Hårfärg är ett exempel. Plast i munnen hos tandläkaren ett annat. Jag är så otroligt lättad! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela