Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

Anledningar att skriva

Publicerad 2015-02-26 07:54:01 i Allmänt

Jag har haft några bra dagar utan så stora besvär, hoppas hoppas hoppas att det har vänt! Jag tänker dock inte säga ifrån läkartiden på måndag...

I helgen pratade jag och mannen lite om  vad vi har gått igenom. Det var ett år sedan embryoåterföringen som visade sig bli lilla A och jag tänker mycket på det. Mannen har svårt att förstå att det fortfarande är "en stor grej" för mig, och han har svårt att förstå varför jag vill berätta och prata så mycket om det. Jag upplever att han tror att det är för att jag vill ha sympatier/tyck synd om. Så är det verkligen inte! Jag har inte behövt medlidande under den här resan, däremot hade jag inte behövt samlagstips (efter många månader utan framgång har man provat allt och är expert på biologitro mig. Dessutom är samlag inte ens särskilt lockande när du måste bli sugen på beställning och när det står i kalendern, ordna så att kvällströttheten är som bortblåst runt ägglossning och se till att spermierna har fått bästa möjliga uppladdning.) Jag hade gärna sluppit kommentarer som "när din kropp är redo så blir det" (fuck redo, jag är 31 år och har haft mens sedan jag var 11, borde inte min kropp vara redo som de flesta andra?) eller klassikern "ni kan ju alltid adoptera" (Jag försätter mig inte i ett falskt klimakterium och sprutar magen full med hormoner om det hade varit vår plan. Och tvinga mig inte tänka på om alla behandlingar misslyckas är du snäll.) 

Den allra största anledningen till att jag skriver är för att jag hoppas att det kan bidra till någon slags "avdramatisering" kring ämnet. Jag kan inte göra annat än att utgå ifrån mina egna upplevelser, och kanske, förhoppningsvis kan min resa hjälpa någon att få hopp, förståelse eller bara en stunds bloggläsning som "en i mängden". Det är helt enkelt mitt lilla bidrag till en ökad förståelse för vad ofrivillig barnlöshet kan innebära. Det går inte för en utomstående att förstå vad de drabbade går igenom, men att förstå att det inte går att förstå tror jag är lite av poängen. Att lyssna om det behövs, utan goda råd om själva barntillverkningen, tror jag är en av nycklarna till att verkligen hjälpa ofrivilligt barnlösa. Jag är fullt medveten om att människor försöker vara omtänksamma med den här typen av kommentarer. Det är inte riktigt så de uppfattas.

Jag skriver också för att det är terapeutiskt. Under behandlingarna och vår barnlösa tid kändes det periodvis nästan lika viktigt att blogga som att gå till min kurator. Det är en ventil som jag inte har (eller kanske inte vill ha) i min relation.

En annan anledning till att jag skriver är helt enkelt för att minnas. Det känns viktigt. Den här resan är den viktigaste jag har gjort i livet. 

Odlingssvar

Publicerad 2015-02-19 10:41:20 i Allmänt

Inte svamp. Jag började gråta när jag läste brevet. Det tar liksom inte slut. I brevet stod att en remiss skulle skickas till "Vulvamottagningen" och att de skulle kalla mig framöver. Jag slängde mig på telefonen för att ta reda på hur lång tid sånt tar (jag har haft två mer eller mindre sömnlösa nätter för att klådan är tillbaka, så jag orkar liksom inte "foga mig" längre). Jag fick till svar att den 9:e mars skulle remissen BEDÖMAS av läkare, och lite beroende på hur den bedöms är det minst dyra veckors väntetid efter det. Då började jag gråta igen. Jag kan förstå att klåda, sveda och smärta inte låter "så farligt", men för mig påverkar det precis hela min vardag just nu. Jag försökte på alla sätt få komma tidigare, kanske till någon annan läkare för att diskutera "teorier" osv. Det var fullbokat överallt. Och sköterskan menade att jag behöver komma till en av experterna, annars blir jag inte hjälpt. Det är jag tacksam över. Hur som helst, efter en stund blev hon nog så trött på mig att hon kollade hur experten hade bakjour och då kunde jag få en tid måndag den 2:a mars. Så nu försöker jag bita ihop och hoppas på att faktiskt få någon rätsida på detta efter den 2:a. 

Tidigare har jag haft Alvida med på läkarbesöken men jag ska försöka fixa barnvakt (om inte mannen kan få till att komma ifrån jobbet) så att jag kan fokusera ordentligt. 

Tre månader och en vecka är vår tjej idag. Idag är det på dagen exakt ett år sedan vi plockade ägg för andra gången. (Enligt datum är det exakt ett år sedan imorgon, men veckodagen var en torsdag.) Tänk att det blev till vår underbara lilla tjej. Det är ett lika stort mirakel fortfarande! 

Några bra dagar

Publicerad 2015-02-16 07:37:35 i Allmänt

Det är ju som bekant lätt att fastna i det som är jobbigt, men nu har jag haft tre smärt- och klådfria dagar och är så glad för det. Natten till idag har jag känt av klådan igen, men inte i samma omfattning som i början av förra veckan.  Just nu har jag en sovande bebis bredvid mig i soffan och en kopp kaffe i handen. Det är såklart massor som är underbart i livet också, jag ville bara poängtera det. Får jag bara ordning på kroppen så blir det fulländat. 

Väntan

Publicerad 2015-02-12 16:58:44 i Allmänt

Igår hade det gått en vecka sedan senaste läkarbesöket och eftersom det har varit jobbiga dagar ringde jag gyn för att kolla om något provsvar kommit. Icke. Det kunde ta en vecka till. Jag fick starkare bedövningssalva utskriven så länge. Klådan och svedan har varit lite bättre några dagar och idag har jag tagit Alvedon för att smärtan ska släppa och jag får slappna av. Det är otroligt skönt att kunna känna efter och inte känna just så mycket. 

Jag fick ett tips här på bloggen om östrogenbrist, och nog känns det som att mina besvär går upp och ner beroende på var jag är i menscykeln. Jag vet inte om man kan ha dåligt med östrogen trots att man har fått tillbaka mensen (har haft två "omgångar"), men innan och efter mens är ett rent helvete...så kan det väl i och för sig vara om det är svamp också...så jag får nog lägga ner det här med att ställa mina egna diagnoser ett tag. Riktigt jobbigt är det här dock. Det känns som att jag ALDRIG NÅGONSIN kommer kunna ha ett fungerande sexliv igen. 

Jag har känt mig lite ensam de senaste dagarna. Jag har varit trött för att underlivet håller mig vaken om nätterna, och trötthet triggar min oro något kopiöst. Jag har tänkt att jag har någon allvarlig sjukdom och nästan fått en släng av dödsångest...men jag försöker återgå till det faktum att jag har fött barn...

Uppgiven

Publicerad 2015-02-09 15:57:54 i Allmänt

Kan nån snälla ta bort mitt underliv? Alternativt lägga in mig på vårdavdelning och bedöva mig tills detta helvete är över? Usch vad jag är ledsen idag. Sedan undersökningen i onsdags har jag känt mig skinnflådd. Det kan hända att det släpper någon timme mitt på dagen, och då är det rena himmelriket. Varje gång det händer tror jag att det håller på att vända, att det håller på att bli bra. Sen kommer det tillbaka. Jag orkar verkligen inte hålla ihop idag. Och jag vet inte vad jag kan göra heller förutom att vänta in odlingssvaret. 

Mer underliv

Publicerad 2015-02-04 18:55:39 i Allmänt

Ja, vad ska man säga mer än att mitt underliv verkar klara en förlossning rätt dåligt. Idag har jag varit på mitt tredje gynbesök. Jag har fortfarande klåda, sveda och stickningar trots att jag ätit Diflucan i flera veckor nu. I morse bröt jag ihop och konstaterade att jag orkar inte vara vaken på nätterna på grund av ett kliande underliv och sedan försöka vara en bra mamma under dagen. Vissa dagar är det så att jag vill krypa ur kläderna när klådan kommer. Som tur är har i alla fall smärtan från "slemhinnetråden" försvunnit nu tack och lov. 

Läkaren jag träffade idag förstod att jag hade besvär när han tog sig en titt, men visste inte riktigt vad det kan vara. Han tog en svampodling för att se om jag drabbats av någon resistent variant, men i övrigt kunde han inte göra så mycket. Jag fortsätter med Diflucan och smörjer med Cortimyk tills odlingssvaret kommer, och är det inte svamp ska han remittera mig till "vulvamottagningen" (kul namn) som tydligen inriktar sig på såna här oklara åkommor. Personligen tror jag att det är eksem jag har fått, men vi får väl se framöver vad domen blir. 

Jag har även haft skavkänsla och känsla av att en boll kommer ut ur underlivet så jag bad honom titta på det också. Försvagade slidväggar både fram och bak. Toppen! Det känns sådär, även om han sa att tiden och knipövningar säkert kommer göra susen så känner jag mig lite som en tant. Framfall...men jag förstår att det är vanligt att få denna typ av problem, även om det kanske är vanligare när man fött fler barn. 

Det känns jobbigt att jag är ur balans. Jag tränar mammamage-övningar och promenerar för att komma tillbaka så smått, men jag längtar efter att träna på riktigt. Just nu känns det dock så obehagligt i underlivet att jag nog inte vågar träna "ordentligt". Det är tråkigt, för resten av kroppen är "taggad" och har återhämtat sig över förväntan hittills. 
Ni som läser här och har fått barn, hur mådde ni i kroppen tre månader efter förlossningen, och hur tänkte ni med träning? 


Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela