Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

Känslan

Publicerad 2014-02-28 16:37:19 i IVF

Idag är min känsla att det kommer skita sig den här gången också. Har haft små "kramper" i livmodern under flera dagar, exakt samma känsla som tidigare ruvningar då blödning varit på gång. 
Brösten är ömma, men ömheten börjar avta-däremot behöver inte det ha något alls att göra med ett misslyckande, för ömma bröst har jag haft sedan jag tog Ovitrellen. Jag har dock en känsla av att allt bara "rinner ur" mig (har dock inte börjat blöda ännu). Och av erfarenhet vet jag, tyvärr i det här fallet, att mina känslor ganska ofta stämmer med hur det sedan visar sig bli. 

Att ta Lutinus innebär nu svett och nervositet, är så livrädd för att det är blod på applikatorn efter. Jag har inte sovit just nåt natten till idag heller, det tar knäcken på mig. 

Usch vilken klagosång det blev idag. 

Nu har de börjat...

Publicerad 2014-02-27 16:16:32 i Allmänt

....vakennätterna när jag ligger klarvaken och känner efter om det på något vis känns som att bubblan fäster, eller om det finns en tillstymmelse till tecken...

Med sömnbrist och svullen mage har jag hunnit bryta ihop två gånger på jobbet idag. Idag har jag en "jag-har-gett-upp-dag". Helt och hållet. 

Färskt vs. fryst embryo

Publicerad 2014-02-26 16:22:05 i Allmänt

Timme för timme, minut för minut...tiden går ofantligt sakta. 

När vårt första färskförsök misslyckades  föll jag ner i någon slags avgrund. Den besvikelsen och sorgen var den största av alla förra året, trots att vi misslyckades en gång till och fick missfall en annan. Jag kommer ihåg det som igår när jag ringde till kliniken efter att jag hade börjat blöda och jag märkte att det tilltog. Det var ruvardag 5. "Då är det nog tyvärr så att det inte har gått vägen den här gången", sa den rara sköterskan i luren. Jag var på jobbet och det blev alldeles svart. Jag storgrät den fulaste fulgråt man kan tänka sig. Jag har nog inte gråtit så mycket som jag gjorde då i vuxen ålder. Att få tillbaka ett färskt embryo innebär att tiden före har präglats av en lång "uppladdning" i form av medicinering. Insatsen är så stor och det är så mycket som står på spel. Med barn eller barnlös. 

Vid en frysåterföring blir uppladdningen inte riktigt densamma, jag har ju provat både naturlig och stimulerad cykel, och även om ruvningen är misär så är kroppen något mer i balans än efter behandling. Besvikelsen och sorgen är såklart väldigt stor när det inte går bra, och varje gång har jag undrat hur jag ska ta mig upp ur det svarta hålet någonsin igen, men för mig var det färska försöket "värst". Det är kanske därför den här ruvningen känns överjävlig. Riktigt överjävlig. Behandlingen den här gången påverkade mig också mycket mer än den första, så jag funderar mycket på hur/om jag orkar fler om det här inte går bra. Kommer jag ta mig upp ur hålet igen?

Jag vill bara veta. 

Det där Googleförbudet

Publicerad 2014-02-25 16:19:58 i IVF

RD 3...hur är det egentligen, det låter ju jättedumt att den fjärde ruvningen fråga vilken ruvardag som egentligen är nr 1? Jag har alltid räknat att dagen då ET sker är RD 0. Jag tänker att idag är embryot 5 dagar, och då bör det stämma att RD är 0 vid ET eftersom det var tre dagar sedan och embryot då var två dagar.

Idag ska alltså Bubblan bli en blastocyst, om den fortfarande utvecklas. Jag hoppas så att det gör ont i hela kroppen. Medan jag vissa stunder nästan gråter för att jag har gett upp. Tack för alla kommentarer och lyckönskningar! 

Det där Googleförbudet går det lite sådär med. Ibland känns det som att jag Googlar bara av "slentrian", egentligen vet jag nog inte riktigt vad jag ska googla på längre, jag har verkligen finkammat området så att säga. 

Jag kommer på mig själv med att tänka mycket på mina tidigare ruvningar. Vad som är lika/olika. Mannen påminde mig igår om att det här är ju en ny omgång, det här är något annat. Och det har han en poäng i. Men det är otroligt svårt att inte jämföra. Och vad jag har förstått så kan även symtom på graviditet skilja sig åt otroligt mycket från gång till gång också. Förra ruvningen när jag var gravid för en stund hade jag väldigt diffusa symtom. Hade jag inte vetat att jag kunde vara gravid och kände efter något så infernaliskt hade jag inte trott att törsten, det lätta illamåendet någon gång ibland och kissnödigheten på nätterna kunde bero på det. Nu hann vi ju aldrig särskilt långt i graviditeten, vilket såklart också spelar in, men vissa verkar ju ha solklara symtom väldigt tidigt. 

Hur som helst, så är det på tok för tidigt för symtom ännu. Men jag känner efter ändå...

Förra årets färskförsök

Publicerad 2014-02-23 21:43:32 i IVF

När jag ruvade för första gången, blastocyst då, började jag blöda på femte dagen efter ET, och sedan var det kört. Blödningen tilltog. Det skulle betyda på åttonde dagen om jag hade ruvat ett tvådagars...jag är livrädd! 

I övrigt är jag fortfarande öm i äggstockarna och lite trött efter allt. Jag andades ut lite när jag fick beskedet om befruktningen, men sen var det inte annat än att ladda om för den absolut värsta fasen av behandlingen. Trots att jag upplevde behandlingen oerhört jobbig den här gången med illamående och humörsvängningar så känns den nu som en bagatell jämfört med de kommande två veckorna. Jag känner mig sliten.

Jag har dock äntligen bytt diet, vilket känns positivt. Illamåendet har gått över och jag kan äta mat igen. Geléhjärtan i all ära, men nån liten vitamin sitter ju inte fel. 

Jag har också i vanlig ordning kört igång med progesteronvagitorierna. Tre gånger om dagen får musslan en Lutinus. Den största gåtan med det är hur par kan ha ett sexliv under "vaggistiden"? Jag förstår verkligen inte det...jag tar tacksamt emot tips om det är någon av er som har nåt knep! 
När bubblan flyttade in

Publicerad 2014-02-22 12:33:30 i IVF

Återföring avklarad. Ett tiopoängsembryo till mig och två fina till frysen. Vi fick se embryot på en tv-skärm, en liten boll med bubblor! Hur bra förutsättningar som helst. Med risk för att låta pessimistisk så har vi hört det förut. Men vi hoppas! 

16 dagar mental misshandel återstår nu. Jag har aldrig ruvat ett tvådagarsembryo förut, så det känns som en ocean av tid med 16 dagar till testdag. Läkaren gav mig Google-förbud och påminde oss om att det nu är naturen som avgör helt hur det går. 

Alla tummar i hela världen behövs! 

Uppdatering!

Publicerad 2014-02-21 11:22:24 i IVF

De ringde nyss från Linnékliniken. Goda besked! De har gjort kombinerad konventionell IVF och ICSI. Såhär ser det ut just nu: 

1 ägg omoget = 10 kvar 
6 till ICSI - 5 befruktade
4 till konventionell IVF - 3 befruktade
Totalt 8 befruktade ägg

Må de fortsätta gilla varandra!

Nervöst

Publicerad 2014-02-21 11:10:22 i Allmänt

Eftersom jag hade väldigt ont igår och svårt att stå och gå tog jag beslutet att vara hemma från jobbet idag också. Ett mycket bra beslut såhär i efterhand, för jag knaprar fortfarande Alvedon och är rejält öm. Men det är betydligt mycket mildare smärta än igår! Efter äggplocket för ett år sedan mådde jag väldigt illa och var ordentligt svullen dagen efter-så upplever jag det inte den här gången. 

Jag har varit till kuratorn på morgonen och nu väntar jag nervöst på att få höra något om mina ägg. Ojoj vad jag hoppas på att spermierna har gjort sig ordentligt hemmastadda i dem. 

Jag trodde att jag hade god koll på äggplocket igår, men jag konstaterar i efterhand att jag nog var rätt lullig. Jag trodde för det första att det tog ca fyra minuter (säkra källor har upplyst mig om att vi var därinne i ca 20 min). Jag har mycket svaga minnen om vad vi pratade om. Jag hörde också bara fragment av vad läkaren sa, men minns hur han visade upp det första provröret med vätska från en äggblåsa-provröret var fyllt till 75% med vätska från en enda blåsa, och läkaren konstaterade att det var mycket vätska. Men det är nog ungefär allt jag kommer ihåg. Nej, jag minns också att innan vi lämnade rummet fick vi se ett av mina ägg uppförstorat på en tv-skärm. Sen vinglade jag vidare, liksom. Öm

Publicerad 2014-02-20 16:36:31 i IVF

Äggplock avklarat. 11 ägg! Hoppas på mogna, fina ägg, och hoppas att dem och spermierna gillar varandra, framför allt! 

Den sköterska vi träffade på Linnékliniken var fantastisk! Uthämtningen gick bra, det kändes mer än förra gången trots både lugnande och en redig dos bedövning genom armvecket. Jag har också mycket mer ont nu efteråt än förra gången, så jag ligger under en filt och knaprar Alvedon som godis (nästan haha). 

Imorgon får vi veta lite mer hur det har gått för de små prickarna. 

Sista sprutan: check!

Publicerad 2014-02-19 07:36:05 i IVF

Igår kväll tog jag med glädje Ovitrellen. Ikväll ska jag samla ihop alla nålar, sprutor och sprayer och lämna in dem på Apoteket så snart jag har chansen. Det är många saker som får stor symbolisk betydelse i allt det här tycker jag. En sån fånig sak som att "städa bort" medicinerna känns viktig för att symbolisera att den första utmaningen är passerad och att det är dags för nästa steg. Hoppas hoppas att det finns några bra ägg därinne!

Aldrig någonsin går dagarna så långsamt som under en behandling. För att inte tala om under ruvning. Timme för timme, minut för minut. 

Och ändå hoppas jag just nu på att jag verkligen kommer att få ruva!

Hormonstinn

Publicerad 2014-02-18 07:42:39 i IVF

Okej. Förutom att oron över spontan ägglossning gnager så är dagens bästa att jag kunde äta en macka till frukost. Den smakade till och med gott! Dagens lite sämre är att jag sitter på tåget och gråter till Fredagspodden (som inte är sorglig på nåt sätt). 

Men, finns det ägg finns det hopp...allt detta kommer att vara värt hundra gånger om, OM vi får det vi mest av allt vill ha! 

Plocka kulor

Publicerad 2014-02-17 16:24:26 i IVF

VUL #2 idag, och blodprov. Blåsorna hade vuxit på sig nu, och det såg bättre ut. Jag fick dålig koll på hur många blåsor det var, men det var inte så många över 18 mm, så jag hoppas att de lite mindre växer på sig lite till. Ikväll sista Gonal F-sprutan på lite lägre dos än under helgen: 200 enheter, imorgon Ovitrelle (ägglossningsspruta) och ägguthämtning på torsdag! 

Och jag som tycker att jag har varit nervös hittills. Nu börjar den riktiga utmaningen.

Låt min nedreglering bli lika viktig som din foglossning - att identifiera sig som barnlös

Publicerad 2014-02-16 11:18:36 i Allmänt

En utslagen lördag. Jag mår illa och hoppas verkligen att den ökade dosen Gonal F gör susen! Jag skulle kunna leva enbart på godis och mackor, jag har svårt att få i mig mat. Jag var nästan tvungen att hota mig själv för att ta mig ut på en promenad nyss. Trots att promenaden inte blev så lång som jag hade tänkt på grund av busväder och halka var illamåendet för en stund borta...men ni förstår ju själva...jag kommer att se ut som Barbamamma om det fortsätter såhär...det är ju i och för sig det jag vill, eftersom jag vill bli gravid...men Barbamamma byggd på geléhjärtan är ingen önskedröm. 

Jag funderar som bekant en hel del. På många olika saker. En sak är det här med hur frågan om ofrivillig barnlöshet kan göras mindre känslig att prata om. Det här med att många är rädda för att säga saker som sårar har jag full förståelse för, det är en känslig grej att gå igenom. Men jag menar i ett större sammanhang nu. Hur ska vi gå tillväga för att det ska bli lika odramatiskt att prata om ofrivillig barnlöshet i samhället som det är att prata om hur kvinnor mår under sina graviditeter? 

Jag är relativt öppen med att vi hittills inte har kunnat få barn. Jag har berättat på jobbet, alla mina vänner vet om det, och både min och min mans familj vet vad vi kämpar med. Vi har fått kommentarer från några av våra närmaste som "men att ni berättar för så många då", lite som att det är något vi bör hålla för oss själva för att det är ett nederlag och som folk inte har med att göra. Och för att människor runtom oss då kan veta exakt när jag blir gravid, om jag blir det. För det ska man hålla tyst om till vecka 12. Om man får missfall. Allvarligt, vilket århudrade lever vi i? När jag hade blödningar innan missfallet i höstas fick jag kommentaren av en kvinnlig kollega "håll ihop nu", innan vi skulle åka på semester. Ja, det var mycket troligt för att jag inte "höll ihop" som missfallet kom. Eller inte! Och, visserligen minskar risken efter v. 12, MEN missfall eller MA kan komma när som helst, och vad är det rimliga i att inte berätta om sin graviditet över huvud taget?

Ja, det är ett jävla nederlag att inte kunna få barn, men det är inget vi kan rå för. Det gör oss inte till sämre människor. När vi fick missfallet berättade vi givetvis det. För att vi var ledsna. Så hur kommer det sig att det då betraktas som lite "korkat" att prata om vägen till barn? Är det inte delvis för att det inte pratas om krokiga vägar till barn som det också blir så jobbigt att få insikten att naturen inte fungerar riktigt som den ska när man står där med ett minus på stickan för 20:e månaden i rad? Det skrevs för en tid sedan en artikel eller ett inlägg - jag är lite osäker på vad det var, som hade titeln "Man får inte missfall på Facebook". Och där finns en stor poäng.  

Jag är vän med en hel del ytligt bekanta på Facebook, och jag har valt att inte berätta om vårt IVF:ande där. Men jag önskar att det var lika självklart att jag kunde skriva min status "gråter hela dagarna, den här IVF:en tar knäcken på mig" som det är att mina gravida vänner skriver "foglossningen tar kål på mig". För det är mitt liv. Just nu. Och mitt liv är inte värt mindre än andras på grund av att jag är en av dem som har dragit nitlotten vad gäller att få barn. Även om det, faktiskt, väldigt ofta känns så. 

Jag har valt att blogga anonymt. Det har inte varit ett självklart beslut att ta. Min man har till exempel valt att inte berätta på sitt jobb vad vi går igenom för han tycker att de inte har med det att göra. Min mans son läser visserligen inte bloggar ännu, och har heller inte Facebook eller något annat socialt media, men om jag skulle blogga öppet skulle det påverka mina närmaste som kanske inte vill ha den uppmärksamheten. Och samtidigt gör det att jag själv också bidrar till det "hysch-pysch" som råder kring ofrivillig barnlöshet genom att inte öppet berätta vem jag är. 

Häromdagen kom ett brev på posten. Eller, det var nog ett par veckor sedan nu. Det var från Föreningen Barnlängtan. Jag har ansökt om medlemskap där, med förhoppning om att det faktiskt går att förändra människors kunskap om och inställning till ofrivillig barnlöshet. Ändå tar det emot lite. För jag är barnlös. Och ibland känns det som det enda jag är.  Ska jag då "gå lös" ännu mer i den känslan?

Kanske bidrar jag till den känslan själv, för ofrånkomligt blir det så att jag inte delar med mig av mitt liv över huvud taget till människor som inte är mig nära. Och nu börjar jag komma till min poäng, som är att om ämnet ofrivillig barnlöshet skulle bli mer accepterat och upplyst i samhället kanske det skulle leda till att behovet av att vältra sig i sin barnlöshet minskar. För det är just när jag vältrar mig som mest jag känner att jag inte är något mer än utan barn. Att jag inte har ett värdefullt liv, och att min kropp inte är tillräcklig för att den väljer att inte ta emot embryon. Att jag kommer känna mig halv resten av livet om det aldrig blir något barn. Att jag kommer att känna mig ensam för alltid. Det finns en stor fara i vältrandet och känslorna av ensamhet.

Jag har massor att vara glad för. Att inte lyckas bli gravid är en stor och jobbig grej och kommer alltid att vara, för alla som vill bli gravida. Precis som det är en stor grej att drabbas av en livshotande sjukdom, inte få jobb eller vad det nu kan vara. Men jag önskar av hela mitt hjärta att det i framtiden kommer att vara lika mycket okej, och lika lite "dramatiskt" att prata om äggplock, minus på graviditetstestet eller dagliga hormonsprutor i magen, som att prata om benbrott, ögoninfektioner, diabetes eller trotsiga barn. Jag har vid något tillfälle skrivit om att det är viktigt att få äga sin upplevelse, och det kan ju bli problematiskt om den upplevelse man har är något det inte pratas så mycket om, som det hittills mest viskas kring. 

Jag är barnlös just nu. Men jag är mycket mer än så, och även om behandlingar och kamp som misslyckas kan få livet att kännas meningslöst och som kretsande kring en och samma sak under lång tid så är mitt liv viktigt precis som alla andras. Jag är jävligt rädd för att glömma bort det! 

Var och en ska givetvis ha rätt att göra precis som hen känner. Känns det inte rätt att prata om sin barnlöshet ska man såklart inte göra det. Men det borde finnas möjlighet att skrika ut den till hela världen, om du vill! 

Jag har inte något svar på frågan hur vi ska gå tillväga för att prata mer öppet kring barnlöshet. Jag tror att frågans "status" i samhället har mycket att göra med den känsla som jag som barnlös så ofta går och bär på. Ensamhet. Högre dos

Publicerad 2014-02-14 15:13:26 i Allmänt

Nytt VUL och blodprov på måndag...höjd dos Gonal F, från 187,5 enheter till 275 enheter från och med igår torsdag och över helgen...oroligt är vad det är! Håll tummarna för att det ser bättre ut på måndag! Jag känner absolut ingenting i äggstockarna, vilket känns som ett dåligt tecken. 

Små kulor-stimuleringsrapport

Publicerad 2014-02-13 09:22:26 i IVF

Jag har nyss varit på VUL och tagit blodprov. Jag har sprutat i sex dagar, sjunde idag. Jag hade inga mogna äggblåsor, den största var 11mm. Sex till i tät följd, 10, 9 och 8 mm, och däromkring. Vi blev upplysta om att 16 mm är ungefär vad blåsorna ska vara vid äggplock, men vi förstår det som att det inte är något konstigt med deras storlek idag?! Men det gör mig såklart nervös. I eftermiddag får jag något slags besked om vad som händer framöver. 
Sköterskan på fertilitetsmottagningen gissade att det kan bli ett VUL till på måndag. 

Vilken kamp det här är! Jag mår lite bättre nu när jag slutat med Synarelan, men långt ifrån bra. Dessvärre tror jag inte att det bara beror på biverkningar, utan min oro och mitt i övrigt ganska sköra psyke. Jag vet liksom inte hur jag ska orka. Nästa fredag har jag dock kuratorstid, det ska bli skönt att ventilera lite. 

Som pricken över i blev bonussonen febersjuk i söndags, och vi är livrädda för att bli sjuka just nu (igen). Lilla killen är därför hos farmor och farfar sedan i måndags morse. Det har varit en tämligen jobbig vecka med sjuksomsoro, storbråk, sprutor och sorg.

Problem att svara på kommentarer

Publicerad 2014-02-08 20:57:19 i Allmänt

...jag vet inte vad det är för fel, men jag kan för tillfället inte svara på era kommentarer på mina tidigare inläggen. Så därför svarar jag lite kollektivt den här gången: TACK alla ni som uppmuntrar och delar med er! Det värmer hur mycket som helst! 
Kram på er och heja oss alla!

Borde ha bitit mig i tungan

Publicerad 2014-02-08 12:21:59 i IVF

Jag skrev för ett par veckor sedan när jag hade blivit förkyld att "bättre nu i alla fall än under sprutperioden". Det borde jag inte ha skrivit, för att låta skrockfull...Jag kurerar just nu min andra dunderförkylning inom loppet av två veckor. Den här varianten är dock värre än den förra, vilket känns surt med tanke på att jag startade med Gonal F igår. Jag ringde sjukhuset innan och frågade om jag trots sjukan kunde köra igång, och de sa ja, men om jag blir sämre i helgen ska jag ringa Linnékliniken för bedömning. Idag är jag dock bättre, som tur är! Igår körde jag alla typer av kurering jag kunde, massa vatten, både varmt och kallt, vädring, tvätt av sängkläder och handdukar, ryggläge och massa sömn. Idag försöker jag ta det väldigt lugnt också och hoppas på att det värsta har passerat. Nu är jag mest täppt, snorig och har lite lätt huvudvärk. Men huvudvärk har jag haft nästan sedan jag startade med Synarelan så den känns inte som det stora problemet. 

Det absolut jobbigaste med behandlingarna är alla orosmoment. Så det kändes lite extra jobbigt att bli förkyld igen just nu. Det här kanske låter jättedumt, men påverkar det äggens utveckling/tillväxt?  Ibland tänker jag att det är extra orättvist att just jag ska behöva gå igenom allt detta. Alltså, ofrivillig barnlöshet önskar jag ingen! Men jag är en orolig själ, och har alltid varit. Så just nu vet min oro inga gränser. Inga gränser alls. Därför känns det som lite extra otur att få kämpa med allt detta. 

Injektionsstarten då...jo, den gick strålande tycker jag. Trots att det var ett år sedan sist kändes det väldigt bekant. Förra året sprutade jag 150 enheter och blev på gränsen till överstimulerad, nu har jag ju högre dos och oroar mig då givetvis för det. Å andra sidan är som sagt första VUL redan på torsdag och detta är en annan metod, så jag måste nog lite på att de har koll på min dos. 

Så skönt att slippa Synarelan nu!

Låt nu äggen frodas! 

Några bra svar

Publicerad 2014-02-06 15:50:52 i IVF

Idag hade jag telefontid med en läkare från mitt hemsjukhus. Jag fick bättre förklaringar! 

På min fråga om Prednisolon förklarade hon att det egentligen inte finns studier som stödjer att det skulle ha effekt, och det är inte rutinen om man inte har haft tre missfall, men hon sa att om det känns bättre att få det som stödmedicin i samband med återföring kan hon skriva ut det till mig. Hon förstod våra funderingar när vi bara fick ett "nej" utan någon förklaring. Samma sak gällde också Trombyl, om jag vill så kan hon skriva ut det. Progynon används inte i samband med färskåterföringar sa hon. Jag köper hennes resonemang.

Sedan kom vi till AMH-frågan. Hon förklarade att 0.8 och under är inte så bra, men att värden mellan 1-4 är helt normalt. Värden över 5 är ofta tecken på PCOS. Så, hon tyckte att 2 var ett bra värde och att jag inte skulle oroa mig för det. 

Tänk vad mycket bättre det känns så fort någon tar sig tid att prata och förklara. Jag känner mig mycket lugnare och framför allt gladare. Nu ska vi "bara" besluta vilken väg vi ska gå...med eller utan mediciner. Läkaren tillade också att det, givetvis, är bäst med så lite mediciner som möjligt. Jag har inte tänkt klart kring detta, och jag och mannen har inte pratat ihop oss heller, men nu känner jag mig lite hoppfull igen. 

Och apropå hoppfull, så har blödningen kommit idag. Imorgon bitti sprayar jag mina sista puffar och imorgon kväll startar jag med injektioner. Gonal F, 187,5 enheter. På torsdag den 13/2 är det dags för första VUL och blodprov. Det känns som att det gick väldigt fort hux flux, jag minns det som att det tog mycket längre tid till första VUL:et förra behandlingen. Men det är ju en annan metod den här gången förstås. Det bästa med det hela är att jag snart slipper sprayen! Tack för det!


En dag hemma

Publicerad 2014-02-05 12:41:09 i IVF

Jag fixade inte att åka till jobbet i morse. Ögonen var igensvullna efter all gråt igår och huvudet värkte så mycket att jag efter att återigen ha gråtit i duschen gick tillbaka till sängen. Jag klarar inte av allting samtidigt just idag. Och så kanske det måste få vara just nu. Jag är faktiskt lite stolt över mig själv, det är nyttigt för mig att inse att jag kan sätta mig själv först och skita i allt annat för ett par dagar. Och för den delen är det inte så himla effektivt att sitta och gråta och vara ofokuserad på jobbet heller!

Hur som helst...så har gårdagen lett till både bra och dåliga saker. Jag är av naturen en ganska drastisk person. Jag har lättare att dra åt det pessimistiska hållet än åt det optimistiska. Jag tycker ändå att jag har varit (ovanligt) öppen och positivt inställd till klinikbytet, visst har jag känt oro, men det tror jag kanske att de flesta skulle göra. Det är viktiga saker, liksom. Igår blev jag inte lika positiv längre. Det känns så bortkastat att ha gått igenom tre återföringar till "ingen" nytta. Att inte få utgå ifrån det som fungerade när vi såg vårt första plus vid sista återföringen känns så meningslöst. Jag har, som ni förstår, redan tappat i princip allt hopp. Det känns som att jag redan har tagit ut misslyckandet och sörjer. Det är det negativa som gårdagen bidrog till.

Det positiva däremot, det är att det gav oss tillfälle att diskutera vad vi har för plan nu. Vi känner likadant för detta jag och mannen, och det känns skönt. Han blev riktigt förbannad när jag berättade om samtalet, han har tidigare bara tagit för givet att vi ska få utgå från tidigare behandling. Vi pratade om varför det känns som att vi blir hänvisade fram och tillbaka hela tiden och inte får svar. Och kanske är det så som jag skrev igår, vi kanske måste köpa oss behandling för att känna oss omhändertagna?! Det är säkert en svårighet både för hemsjukhuset och de upphandlade klinikerna att ha exakt koll på vem som gör vad i såna här lägen där sjukhuset köper tjänster privat, och även om jag tycker att det är helt fel att det ska vara så, så verkar det vara ett trist faktum. Vi kände oss lite "runtslängda" även i Falun, men det var aldrig ett problem att ringa dit och fråga saker, och de lyssnade alltid på vad vi hade att säga. De utgick också alltid från den tidigare återföringen och ändrade, korrigerade medicinering osv. 

Så...eftersom vi nu har påbörjat den här behandlingen ser vi såklart om den leder till några ägg och embryon, och om vi inte lyckas köper vi behandling i Falun så småningom. Trots känslan av hopplöshet känns det skönt att vi tillsammans har kommit fram till en plan B. Det lugnar mig lite, även om allt detta känns som ett hårt slag i magen. 

Nu ska vi, som sagt, inte dra på för stora växlar av detta eftersom vi inte vet hur varken nedreglering, stimulering eller befruktning kommer att gå. Detta kanske är tankar i onödan om det skulle visa sig att behandlingen avbryts, men det är ganska ofrånkomligt att fundera i en sådan här situation. I alla fall för en tänkare som jag. 

En annan positiv sak efter gårdagen är att jag har tagit kontakt med kuratorn igen. Jag hoppas på att få en tid snart. 

Jag känner att det är mycket tråkiga saker på bloggen, och att det har varit det en tid nu. Men livet är så just nu. Just nu också...

Kram på er!

Under isen och full av frågor

Publicerad 2014-02-04 20:54:00 i IVF

Dag 11. Lätt till gråt, illamående och arg. Men jag tycker ändå att jag har mått hyfsat de senaste dagarna. Det är inte något jag inte kan stå ut med. Ingen blödning i sikte ännu, jag hoppas att den kommer snart.

Idag hade jag planerat att ta kontakt med kliniken i Uppsala. Så gjorde jag också. Jag hade frågor om de mediciner jag fått i samband med de två senaste återföringarna (Prednisolon, Trombyl, Progynon), för vi har inte hört något om annat än nässprayen och sprutorna. Vi undrade mest om vi får prata med läkaren om det hela innan ägguthämtning, om vi kommer så långt. Jag hade också en fråga om det blodprov jag lämnade innan jul för att mäta AMH-värdet. Såhär i efterhand skulle jag nog inte ha frågat. 

Det gick väl inte helt bra, om jag säger så...

På frågan om mediciner och samtal med läkaren fick jag svaret att "det kan jag säga redan nu att vi här på kliniken använder INTE någon av de mediciner du nämner. Det är det andra kliniker som håller på med." Jag fick också svaret att jag skulle vända mig till min behandlande läkare på mitt hemsjukhus. Och jag ställde mig lite frågande till vem det är, vi har träffat ALLA och får inte välja, och vi har aldrig sett röken av ett samtal med läkare på vårt hemsjukhus "bara" för att prata igenom behandling och liknande. Vi har bara varit där för ultraljud och när något strulat med kroppen. Jag förklarade att jag enligt tidigare läkare  har antikroppar i blodet som arbetar emot mina egna celler och att jag därför fick Prednisolon. Då fick jag frågan "hur tog de reda på att du hade de antikropparna då?". Jag hade verkligen stora problem att inte börja gråta. Hur som helst så förtydligade sköterskan att de enbart hjälper till med ägguthämtning och återföring. 
Och så var det med det. 

Inte för att låta negativ, men jag tror att jag hade otur med mitt första samtal med kliniken. Jag kände mig verkligen inte bra bemött.

På AMH-frågan fick jag först svaret att jag kunde vända mig till mitt hemsjukhus, men jag kunde också få det av sköterskan direkt. Mitt värde är 2 (vad jag förstår är värdet 5 toppenbra, och 1 eller mindre, dåligt, det har jag läst mig till på klinikens hemsida). Hon tyckte att det var bra. 
Och så var det med det. 

Jag är så ledsen. Förtvivlad, snarare. Jag funderar på om det är så att vi hamnar i sådana här situationer för att vi kommer via vårt landsting till en privat klinik. Att vi liksom ses som paren som åker på ett bananskal och ska vara tacksamma för att vi får viss privat vård "gratis". Vi är tacksamma. Men det här känns inte bra. 

Varför får vi aldrig några förklaringar? Är det jag som har missförstått hela den här grejen, undrar jag? För mig är det här en skitviktig grej och inte något att "chansa" sig igenom eller göra lite med lillfingret. Jag gör saker och ting helhjärtat, så även detta. Och jag fattar inte varför jag inte kan få förklarat för mig varför de inte använder sig av exempelvis Prednisolon, eller hur ett AMH-värde på 2 kan vara bra när det låter ganska dåligt. Det kanske är så att de har andra "knep" för att hämma ett aggressivt immunförsvar, eller de kanske inte alls tror på teorin att immunförsvaret har så stor betydelse. Men vi skulle då behöva få det hela lite mer förklarat för oss. OCH, det kanske viktigaste, vi var rädda för att det skulle bli lite som att börja från ruta ett igen i och med bytet av klinik. 
Precis så känns det nu. 
Jag är så ledsen. 

Så...när jag hade lagt på bröt jag såklart ihop. Och när jag hade brutit ihop en stund ringde mamma. Hon hjälpte mig att tänka klart för en stund och påminde mig om att jag hade berättat att jag träffade en bra läkare på mitt återbesök efter strulet med hysteroskopin i höstas, och föreslog att jag skulle ringa och försöka få prata med honom. Så jag kontaktade Fertilitetsmottagningen på mitt hemsjukhus. Och den bra läkaren hade blivit verksamhetschef för kvinnokliniken och hade därmed ingen tid för patienter, typiskt nog, men jag har fått en telefontid med en annan läkare som också är bra i övermorgon. Jag hoppas på att kunna få några frågetecken uträtade då. 

Jag är så kluven, än vet vi ju faktiskt inte om allt går vägen fram till återföring och därför är det onödigt att göra detta alltför stort nu, men samtidigt vill vi att allt ska bli rätt OM vi kommer dit.

Denna galna värld. Det är en mardröm som inte verkar ta slut. Om jag inte hade kontaktat kliniken idag hade vi inte suttit ledsna nu, och vi hade framför allt inte haft ännu fler frågor

Ibland kanske det är bättre att inte fråga så jävla mycket. 

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela