Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

...för att tänka positivt...

Publicerad 2013-09-26 20:52:59 i Allmänt

...så ska jag försöka njuta av den hormonfria tiden nu...även om det känns svårt känns tanken på detta rätt tung...det är så många konstiga känslor i IVF-världen. Att vilja något så mycket och samtidigt bäva inför resan dit...känslan av att tiden står helt stilla men samtidigt rinner ifrån oss. Tron på att det kommer att gå bra, men rädslan för att det motsatta faktiskt kan hända. 

Att göra något annat

Publicerad 2013-09-26 16:16:52 i Allmänt

Är på väg hem från jobbet. Jag känner mig likgiltig, sådär likgiltig att jag måste få arslet ur vagnen och göra något åt min situation. Jag kanske ska göra något helt annat än det jag arbetar med idag? Den absolut största anledningen till det är att jag inte orkar med tågpendlingen. Totalt tar det mig fyra timmar att ta mig hemifrån till jobbet och tvärtom. Det är för mycket tid att resa bort! Det gör mig inte bara trött utan väldigt ofta även stressad över förseningar - för att inte tala om förbannad. Det här är fjärde året jag långpendlar och jag känner mig helt färdig med det. Det är nog meningen att jag ska göra något annat nu. Jag har mött tusentals barn och ungdomar under de åtta år jag har arbetat på min arbetsplats. Jag känner mig rätt färdig med det också, och helt ärligt så tar det ibland knäcken på mig att ständigt "vara till för andra". Att klistra på ett leende framför två olika grupper människor varje dag och med olika teman suger musten ur mig. Mer nu än någonsin tidigare. Jag måste se till att ändra på det här! Det måste vara dagens hurra! Jag ska göra något åt min situation nu, på riktigt!

Dagens nära-till-gråt-ögonblick

Publicerad 2013-09-23 16:55:13 i Allmänt

...när en elev i en elevgrupp jag träffar helt apropå räcker upp handen och säger "du ser ut som en mamma".

...när jag hämtar medicinerna inför nästa behandling och den främmande apoteksdamen önskar lycka till när hon räcker över kassen.

Bröllopsdag

Publicerad 2013-09-22 19:54:15 i Allmänt

Idag var det ett år sedan vi gifte oss. Det var en fantastisk dag på alla sätt. Våra försök att bli gravida hade dock hunnit bli "jobbiga" för länge sedan men vi ville i vår lite naiva värld tro att det skulle lösa sig "av sig själv" innan 2012 var slut. Så skedde inte, och jag funderar ofta på vad vi straffas för just nu. Ingen borde behöva gå igenom sånt här. Det finns människor runt om oss som försöker peppa genom att säga att "det finna andra som har det värre". Ja, vi är fullt medvetna om att det finns andra som har det värre. Men det här är vår verklighet och vi har fullt upp med den. Alla äger sin egen upplevelse, och så måste det få vara. Och vi hade såklart, som alla andra, hoppats på att slippa vara i den här karusellen såhär länge.

...dagens positiva är att vi har firat bröllopsdagen med finmiddag och vin. Vi kan glädjas över saker fortfarande :). 

Vi lever i ett vakuum!

Publicerad 2013-09-19 07:52:41 i Allmänt

Jag har svårt att få ihop livet just nu. Jag är tillbaka i känslan av att allt är meningslöst. Det känns inte heller mindre meningslöst att bli uppringd av Fertilitetsmottagningen och få förklarat för mig att eftersom jag måste vänta in en mens innan nästa behandling kan bli aktuell är det inte säkert att vi hinner en hel behandling (långa protokollet) innan kliniken stänger över jul och nyår. Det känns så bittert. Jul och nyår känns ljusår fram i tiden och inte ens då är det säkert att vi är igång igen. Jag skyndade mig att beställa alla mediciner till nästa behandling igår eftersom mitt högkostnadsskydd går ut snart...så vi fyller kylen med hormoner utan att använda dem...jag orkar verkligen inte hålla ihop.

Att brinna upp

Publicerad 2013-09-16 07:27:11 i Allmänt

På väg till jobbet... Jag är totalt slut både fysiskt och psykiskt och känner att jag verkligen skulle ha behövt vara hemma några dagar. Det är tungt att återhämta sig när vardagen samtidigt ska rulla på. Jag har fortfarande rätt ont, särskilt på förmiddagarna, så vi får se hur det går idag.

Igår var jag ut på en promenad. Jag lyssnade på Hannah och Amandas podcast för att styra bort tankarna från allt jobbigt. Ironiskt nog pratade de om ofrivillig barnlöshet, men förutom det handlade det om rädsla för att dåliga saker ska hända och mod att trots det våga leva. Amanda berättade om sin rädsla för döden och hur den ibland hämmar livet. Att våga leva är att våga hoppa utan säkerhetslina. Det kan handla om att våga bli kär utan att lägga band på sig för att vara rädd att bli "för" sårad om det tar slut, eller att starta eget företag trots ovissheten kring inkomst osv. Att leva är att våga hoppa rakt in i elden. Och ibland brinner du upp. Jag är mycket tveksam till om jag verkligen lever just nu, eftersom livet är på paus. Men hoppar in i elden det gör jag/vi hela tiden. Vi har gjort det på egen hand i 12 månader, efter det med läkares hjälp i snart 12 månader till. Vi hoppar hela tiden. Och vi brinner upp.

För ett år sedan på söndag gifte vi oss. Sedan blev det höst och mina krafter tog helt slut. För en vecka sedan såg hösten fantastisk ut i tanken. Nu ser den helt annan ut. Att under lång tid kastas mellan hopp och förtvivlan är inte bara att brinna upp. Det är också att få allt svårare att hitta lågan mellan gångerna.

Den korta graviditeten, från början till slut...

Publicerad 2013-09-13 22:28:44 i Allmänt

För min egen skull tänker jag nu dokumentera de senaste veckorna lite mer detaljerat.

22/8 Frysåterföring nr 2. Den tredje återföringen totalt, inom ramen för IVF-behandling nr 1.

De första fem ruvardagarna "rullar på" ungefär som de tidigare återföringarna. Jag är dock mer påverkad av medicinerna än förut, inte helt oväntat efter en höjd dos.

28/8 Ruvardag 6. Jag vaknar på natten av ont i magen och ryggen. Under förmiddagen får jag en lätt blödning och tror att allt är kört.

30/8 Ruvardag 8. Blödningen oförändrad. Vi tjuvtestar för att "få se det där jävla minuset". Men ett svagt plus dyker upp. Vi tror att det är på väg bort, att flingan har ångrat sig illa kvickt. I vilket fall lyder jag rådet att ta det lugnt i händelse av blödningar.

1/9 Ruvardag 10. Blöder mindre, i princip ingenting. Tjuvtestar igen. Ett plus. Ett riktigt plus! En fantastisk dag! Vi går som på moln och ser ljus i den mörka IVF-tunneln.

2/9 Blöder lite mer igen. Försöker vara lugn.

3/9 Ruvardag 12 och officiell testdag. Vi testar såklart igen för att se om pluset verkligen var sant. Det var jättesant. På förmiddagen tilltar blödningen ytterligare för att klinga av mot kvällen. Kroppen känns varm, jag har jättetydliga ådror på brösten och benen och jag vaknar av kissnödighet på nätterna. Det känns också som att blodet pulserar i livmodern och brösten ömmar på ett "nytt" sätt.

4/9 Sista dagen med Prednisolon och Progynon. Drar ner på Lutinus till 2/dag istället för 3/dag som tidigare. Trombyl, Levaxin och vitaminer för GRAVIDA är den fortsatta ordinationen förutom Lutinus. Det känns otroligt stort att köpa Gravid-vitaminer. Jag känner mig som en "riktig" kvinna när jag står i kassan. En kvinna med en fungerande kropp. Blödningen bättre under förmiddagen men tilltar lite till eftermiddagen. Pratar med Fertilitetsmottagningen som konstaterar att jag bör vara i v. 5.

5/9 Pratar med Fertilitetsmottagningen om blödningarna. Vänta och testa igen om en vecka är budet. Men troligtvis ingen fara.

6/9 Blöder inte så mycket.

7/9 Semester stundar, flyger till Sardinien. På kvällen har jag jätteont utmed bäckenets övre kant mot ryggen, värken strålar mot höfterna. Blödningen har tilltagit under dagen, den trycker nästan ut Lutinustabletterna. Fortfarande inte rött blod dock. Men jag är jätteorolig. Brösten ömmar.

8/9 Brösten har helt slutat ömma. Lite som att vända på en hand, det finns inte en tillstymmelse till ömhet. Jag känner heller inget pulserande i livmodern och blödningen är definitivt inte mindre. Jag känner mig helt som vanligt.

9/9 Första dagen med färskt blod. Jag är jätteorolig. Till kvällen blöder jag klumpar med levrat blod och inser att de dåliga tecknen är många.

10/9 Blöder klumpar då och då med både färskt och levrat blod. Inga symtom har kommit tillbaka och vi gråter. Blödningen är ungefär som en vanlig mens för mig och jag har mensvärk.

11/9 Inga större förändringar. Förutom att vi börjar inse att vår graviditet inte kommer att sluta som vi hade hoppats, den blöder bort. Det är ett missfall. Vi gråter ännu mer.

12/9 Läget är ganska oförändrat idag också. Mensvärk och "mens".

Fredagen den 13:e september. Idag. Dödsstöten. Mitt på dagen får jag ordentligt ont och ca två timmar senare kommer blod i mängder jag aldrig har skådat. Smärtorna kommer i värkar och blodet kommer både klumpvis och rinnande. Det är hemskt att se men inte oväntat. Jag är övertygad om att detta har ett samband med stoppet/minskandet av medicinerna. Det var inte vår tur...inte den här gången heller, trots att det såg ljust ut för en stund. Det är som att min kropp inte orkar gå av sig själv. Det är oerhört frustrerande.

Imorgon flyger vi hem. Lika barnlösa som vi alltid har varit, men det känns ännu mer hopplöst.

När ett liv blöder bort

Publicerad 2013-09-11 11:38:02 i IVF, FET

Missfall. Vi kom till vecka 6. Jag vet inte hur vi ska orka. Förutom att det är vår snöflinga som väljer att inte stanna är det också vårt ljus i mörkret som försvinner. Det är vårt hopp om att det äntligen var vår tur. Vår glädje över att slippa ha pausknappen i livet intryckt. Vår dröm om att bli föräldrar och få känna den totala lyckan. Allt blöder bort. Nu väntar en höst med nässpray och sprutor. Blodprover och oro. Vi vet inte var den kraften ska komma ifrån.

Kanske den längsta semesterveckan

Publicerad 2013-09-06 07:41:51 i Allmänt

Imorgon väntar en veckas solsemester. Efter att blödningarna tilltog igen i förrgår pratade jag med Fertilitetsmottagningen igår. De förstod vår oro men eftersom vi bara är i vecka 5 är vi inte hjälpta av en undersökning. Så det enda vi kan göra är att vänta en vecka och göra ett nytt test för att se om Flingan är kvar...vilken lång vecka det kommer att bli känns det som...vilken oro. Igår slutade jag med Prednisolonet och har läst lite för mycket om kvinnor som fått missfall efter det (men om jag skulle ta till min logiska sida lite skulle jag kunna tänka att det inte är säkert att missfallet berodde just på det. Det hade kanske hade blivit missfall i vilket fall...). I övrigt är ordinationen att fortsätta med Lutinus och Trombyl till ultraljudet om två veckor. Och äta gravidvitaminer. Jag testar just nu att strunta i applikatorn när jag tar Lutinus för att se om det kan påverka blödningarna. Om inte annat blir det lite mindre traumatiskt eftersom blodet syns ganska tydligt på applikatorn efter insättning.

Vilken märklig situation det här är. I nästan två år har vi längtat och kämpat för att få se ett plus. Nu har vi det men vågar inte vara glada eller hoppas "för mycket". Det är som att vi skulle vara otacksamma. Men det är helt fel. Vi är så otroligt tacksamma för att Flingan har fastnat! Så tacksamma att vi inte vågar tro på att den vill sitta kvar.

Underbart är kort?

Publicerad 2013-09-03 21:21:58 i IVF, FET

Blödningarna fortsätter, idag har de tilltagit. Jag har pratat både med IVF-kliniken och Fertilitetsmottagningen om dem, och det är föga bot för min oro. Även om de säger att det kan vara som det ska så tar oron över. Efter jobbet (som jag för övrigt aldrig kom fram till idag på grund av tågstrul) fick jag ett smärre sammanbrott efter att jag tagit mitt-på-dagen-lutinusen. Jag konstaterade mer blod både i trosorna och på applikatorn och fick känslan av att det lyckliga håller på att tas ifrån oss. Och så googlade jag. Även det föga tröst. Såklart. Både igår och idag har varit stressade dagar så imorgon ska jag försöka att inte anstränga mig och se vad som händer. Vi vill ju så gärna ha Flingan kvar! På lördag åker vi till Sardinien på en veckas semester och jag önskar inget hellre än att kunna koppla av under veckan.

Snälla Flingan stanna! Jag erbjuder ju mat, husrum och massor av kärlek resten av ditt liv! Till en början det varmaste och lugnaste husrum du kan tänka dig!

När världen helt stannar upp för en stund

Publicerad 2013-09-02 07:26:44 i IVF, FET

Plus!!!

Vi vågar nästan inte tro på det. Jag har fortfarande blödningar så jag är såklart orolig att flingan ångrar sig och väljer att inte stanna. Men JUST NU är det plus! Vi tjuvtestade igår på RD 10, efter att ha fått ett svagt plus i fredags, alltså RD 8. Det svaga pluset vågade vi absolut inte tro på, i synnerhet inte med tanke på blödningarna. Jag var stundtals helt övertygad om att det svaga pluset var ett tecken på att flingan hade fastnat för en stund men snabbt ångrat sig. Däremot försökte vi se det som att så här nära har vi aldrig varit och det är ett stort framsteg. Vi bestämde oss att testa igen på söndagen, alltså igår. Jag sov uselt och gav upp strax efter 5 igår morse. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen när jag såg ett klart och tydligt plus. Eftersom det är det enda som står på mannens önskelista inför födelsedagen imorgon rotade jag fram en tom godispåse (i brist på presentpapper) och slog in stickan. Påtagligt sömndrucken fick han en lite för tidig födelsedagspresent.

...jag vågar fortfarande inte riktigt tro på det...så jag testade idag igen. Det är fortfarande plus! JUST NU är det plus. Snälla flingan, välj att stanna!

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela