Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

Droppen...

Publicerad 2013-10-31 19:59:57 i IVF

I två dagar har jag varit blödningsfri. I tisdags och igår. I morse märkte jag att det var på gång igen. På tåget hem, med både ståplats och försening, kom det igång på riktigt. Jag blödde igenom både trosor och byxor. Jag har pratat med Fertilitetsmottagningen och IVF-kliniken (vi gör behandlingarna via landstinget, men eftersom vårt hemlandsting inte gör några "egna" IVF-behandlingar köper de tjänsten av IVF-kliniken i en närliggande stad. Vi gör ultraljud och allt annat förberedande på hemorten och då på Fertilitetsmottagningen, men åker till IVF-kliniken för äggplock och återföringar. Därav skriver jag om både Fertilitetsmottagning och IVF-klinik). Jag har fått tid för läkarbesök och grav.test på tisdag nästa vecka (på Fertilitetsmottagningen).  

Det här tar knäcken på mig. På riktigt. Fysiskt är det värsta att känna att kroppen inte fattar nånting. Inte nog med att kroppen inte klarar av att hålla kvar en graviditet, den klarar inte ett missfall heller...(jag vet innerst inne att det inte är min egen kropps fel, men just idag är jag bara bitter) Psykiskt är det som ni förstår av mitt bittra uttalande, en fullkomlig tortyr. Imorgon är det sju veckor sedan missfallet och jag blöder fortfarande. Det kan aldrig vara normalt. 

Det är en otroligt märklig känsla att vara mellan behandlingar. I synnerhet när kroppen strular och jag känner att jag måste få hjälp med det. Jag känner mig ensammast i hela världen.

Kanske stämmer påståendet "inget ont som inte har något gott med sig".  Vi har tagit beslutet att låta min kropp och mitt psyke återhämta sig resten av året. Nu är det inte längre så lång tid kvar av året, men för att få åtminstone en liten chans att känna igen kroppen kommer vi att vänta med allt vad hormoner heter till efter nyår. Sist jag pratade med Fertilitetsmottagningen om det sa sköterskan där att jag kunde spraya lite längre över jul och nyår om vi ville komma igång med nästa behandling trots att vi inte skulle hinna äggplock och återföring innan årets slut. Men nu har vi bestämt oss för att vi tar nya tag nästa år oavsett om vi skulle kunna starta ett långt protokoll alldeles innan jul. Vi vill kunna njuta åtminstone lite av jul och nyår, och jag känner inte att nässpray och ännu mer ovisshet än vanligt skulle bidra positivt till den njutningen...jag känner helt enkelt att jag inte skulle klara av det ännu, varken fysiskt eller psykiskt.

Jag tror att det kan vara bra för oss. För mig. För kroppen. För hjärnan. Nästa år blir ett bättre år. (?!)

Recension...

Publicerad 2013-10-30 09:12:00 i Allmänt

Nu har jag läst boken Vänta på barn av Anna Bratt. Jag tycker att det fanns en hel del som var bra, den är skriven på ett lättfattligt och pedagogiskt sätt. Däremot var det inte så mycket nytt. Jag läser mycket på nätet och det var inte så mycket i boken som var något annat än det jag redan har läst. Jag skulle rekommendera boken för de som har försökt ett tag på egen hand och som vill ha tips, lättförståeliga beskrivningar kring hur kroppen fungerar och berättelser om/av människor som har fått barn på olika sätt. Till den målgruppen tror jag att boken är perfekt! Är det någon mer som har läst den? Vad tyckte ni i så fall?

Saker som trots allt har blivit bättre

Publicerad 2013-10-28 07:54:07 i Allmänt

Jag kanske var lite väl bitter igår. Å andra sidan var det precis så jag kände mig just då. Dagen blev som tur var bättre än morgonen, frisk luft och rörelse gjorde susen. Idag börjar en ny vecka och det känns helt okej. Tror jag...

När jag satt och väntade på tåget för en stund sedan tänkte jag på hur livet var för ett år sedan. När jag tänkte på det konstaterade jag att det är viktigt att klappa sig själv på axeln ibland. 

För ett år sedan:
- grät jag varje dag efter jobbet för att jag var så trött och ledsen.
- orkade jag typ inte ens lägga i en maskin tvätt på kvällen.
- orkade jag inte går utanför dörren när jag väl hade kommit hem från jobbet.
- trodde jag att jag helt på riktigt höll på att bli galen.
- hade jag hjärtklappning varje natt.
- ville jag bara sova, men var vaken full av tankar varje natt.
- ville jag inte träffa en enda person. 
- kändes det som att allt runtomkring mig var en motorväg medan jag själv gick i en bubbla i slowmotion.
- kändes livet totalt hopplöst.
- var jag in i själen likgiltig inför allt.

Nu, ett år senare:
- gråter jag inte lika ofta, någon gång i veckan ungefär.
- orkar jag både fixa hemma och röra på mig efter jobbet.
- vet jag att jag inte är galen.
- har jag knappt hjärtklappning alls, någon gång ibland bara.
- vill jag sova mycket, men sover oftast gott.
- kan jag se fram emot att träffa människor betydligt mer än för ett år sedan.
- känns livet fortfarande hopplöst, men vissa dagar och veckor känner jag mig glad!
- är jag inte in i själen likgiltig för allt, jag kan se fram emot saker. 

Jag har gått i terapi, tagit hand om mig själv, kämpat för att komma tillbaka både till jobbet och vardagen. Jag har blivit bättre på att säga nej till det jag inte vill och ja till det jag vill och jag har blivit bättre på att ta hand om negativa tankar och känslor. För någon vecka sedan trodde jag nästan att jag skulle hamna i en depression igen, men det har gått bättre sedan dess. När jag tänker på allt som har varit och det som är verkar det ganska puckat att bry sig över en bredare rumpa än tidigare. Jag borde fokusera på det jag har åstadkommit istället, det är hur mycket värt som helst. 

Jag tror att många som går igenom IVF och ofrivillig barnlöshet känner igen sig på ett eller annat sätt, depression och nedstämdhet är trots allt väldigt vanligt före under eller efter behandlingar. Tänk vilken kraft som bor i oss människor oavsett vad vi går igenom, vi ramlar ner och kravlar oss upp, gång efter annan.
Det är sannerligen värt en klapp på axeln! Varje dag!

Det här med tjockheten och annat jävla skit...

Publicerad 2013-10-27 08:04:13 i IVF

Söndag morgon och jag vaknade strax efter kl 6. Efter en stund konstaterade jag att det ju är idag klockan ställs tillbaka, men att vakna kl 7 en potentiell sovmorgon är heller inte riktigt okej. Hur som helst, så känns det som att det är för mycket i huvudet som gör att jag sover dåligt. 

Det första är blödningarna. I onsdags och torsdags var de helt bra. Helt underbart. Jag tycker att det har varit en ganska bra vecka, delvis på grund av att blödningarna har blivit väldigt mycket bättre. Det kändes som att kroppen var på väg åt rätt håll. Tills i fredags kväll. Då började de om igen. Jag har verkligen känt mig glad i veckan, för första gången på länge. Vi har gjort lite roliga saker på kvällarna och jag har varit till frissan. Igår åt vi brunch och bowlade med min familj, och jag kunde verkligen se fram emot det tidigare i veckan (det hör inte till vanligheterna att jag ser fram emot aktiviteter. Jag brukar mest bäva för dem på senare tid). Men i fredags kväll när jag konstaterade nytt, färskt blod var det lite som att dra ner en rullgardin. Det känns ungefär som att jag inte får vara glad. Jag funderar såklart på om det är något som är fel. Jag är kallad till det "obligatoriska" cellprovet och har tid om någon vecka och blir orolig för att det har något med cellförändringar att göra...jag blir lätt hypokondrisk i sådana här situationer, men det känns verkligen konstigt att det bara fortsätter när allt såg "bra ut" på undersökningarna. Och det är ju inte bara en undersökning jag har gått igenom, utan att låta alltför bitter...jag vill bara dra täcket över huvudet. 

Det andra är tjockheten. Jag har skrivit tidigare att jag har lagt på mig under den här processen. Det är jobbigt att inte känna igen kroppen. Jag kommer ofta på mig själv med att fundera på vad andra människor tänker om mig. Jag känner mig ofta folkskygg, för att jag inte orkar få de där tankarna om att andra människor tycker att jag har blivit rund. Jag har alltid varit ganska dålig på att tycka om min kropp, och det har funnits perioder tidigare i livet då jag har tränat för mycket och ätit för lite. Jag vet att andra värderar mig, och den tanken kan fullständigt att knäcken på mig. Jag vet att omgivningen outtalat förväntar sig vissa saker. Till exempel att vi ska skaffa barn. Det var drygt ett år sedan vi gifte oss och vi har i mångas ögon varit tillsammans mer än "tillräckligt länge" för att det ska vara dags nu. Alla oskrivna kriterier som kan uppfyllas har uppfyllts. Nu menar jag alltså omgivningen i betydelsen bekanta som inte vet vad vi går igenom. Vi har bara berättat för de närmaste. De människor jag hejar på och pratar några ord med, men inte berättar något personligt för är de som är värst att träffa på. Jag kan nästan se hur de granskar min mage (eventuellt kan jag också inbilla mig, men känslan är den). Jag vill bara gömma mig. Eller skrika det är inget däri så du kan sluta stirra. Jag gör inget av det, såklart. Jag känner mig mest bara ledsen. Det märkliga är att jag känner mig stressad och pressad att liksom försvara eller förklara mig. Varför jag ser ut som jag gör just nu. Det känns på något sätt som att jag har misslyckats dubbelt upp. Jag har en rund mage men ingenting önskvärt inuti. 

Och samtidigt....så är det helt åt helvete att jag ens ska tänka på det här viset. Jävla kroppsideal och jävla värld. 

Att vältra sig i ofrivillig barnlöshet

Publicerad 2013-10-24 07:55:36 i Allmänt

Jag funderar just nu över hur många dagar en vecka kan ha...jag är helt slut. I helgen blir det hemmamys och lite aktiviteter på stan: brunch och bowling. Jag ser fram emot det. I fredags tog jag en tur till biblioteket för att låna två böcker om barnlöshet. Vänta på barn och En bok om ofrivillig barnlöshet. Den förstnämnda beskriver forskningsläget och är skriven av läkare/forskare (som jag har förstått det) och den andra är skriven av två kvinnor som själva har drabbats av ofrivillig barnlöshet. Jag fick reservera böckerna för att de var utlånade, så jag längtar efter plinget i telefonen som berättar att de har kommit. 

Jag läser ganska mycket på nätet, både om ofrivillig barnlöshet och IVF, men det har en tendens att ibland göra mer skada än nytta att oftast läsa om par som har genomgått 15 behandlingar utan lycka. Jag överdrev en aning nu, men det jag vill säga är att jag tror att jag som motvikt behöver vetenskap. Jag behöver påminnas om att forskningen går framåt, att ofrivillig barnlöshet kan behandlas och att väldigt många lyckas till slut. Ibland är det lätt att glömma bort hur mycket vetenskapen har gått framåt i alla känslomässiga berättelser, trots att jag är övertygad om att det är viktigt att få känna igen sig i andras situation för att inte känna sig ännu mer ensam. 

Ibland är jag väldigt naiv. Jag läste boken Att längta barn för ett år sedan. Jag hade någon slags bild framför mig att den skulle få mig att känna stort hopp och att den skulle innehålla berättelser om hur par efter par lyckades med sina behandlingar. Så var det naturligtvis inte. Många hade till slut fått barn, men inte nödvändigtvis genom IVF. Det var berättelser skrivna av paren själva och beskrev kampen för att få ett litet liv ganska klarsynt och utan krusiduller. Jag kände mig inte alls så hoppfull som jag hade trott att jag skulle göra efter att jag hade läst boken, men säkert är det nyttigt att också påminnas om att inga garantier finns. Å andra sidan har vi blivit påminda om det vid varje försök under IVF-processen hittills. Det är det som gör ondast av allt.

Nu har jag en längtan efter hoppfullhet igen. Jag vet inte om jag kommer att känna tvärtom efter att jag har läst de två beställda böckerna, jag hoppas inte det. Det jag behöver just nu är tio skopor hopp och ännu mer ro i sinnet. Att genomgå en behandling är ganska märkligt, i alla fall har det varit det för oss. För läkarna och sköterskorna på kliniken är det vardag, för oss är det omtumlande och livsavgörande. Många gånger har det känts som att vi blir testade på. Det testas liksom vad som fungerar och inte. Säkert helt i linje med vetenskapen, men det är lätt att bli uppgiven, frustrerad och förbannad när testet inte fungerar. Jag behöver vältra mig i genomförda studier och annan fakta för att förhoppningsvis få tillbaka en gnutta hopp, och kanske framför allt tillit till att läkarna gör allt de kan för att vi ska lyckas. 

Familjeliv får stå åt sidan ett tag...

Vecka 9 på fel sätt

Publicerad 2013-10-21 20:36:22 i Allmänt

Jag fick blödningar under ruvningen, och totalt går jag nu in på den nionde veckan med blödningar. Galet jobbigt. Det känns nästan som att det här är normaltillståndet...det har i vilket fall avtagit så jag hoppas att det fortsätter så. Jag har varit lite piggare nu några dagar, en otroligt skön känsla. Idag har jag sparkat lite extra i löven på marken och för en stund fick jag den där känslan som jag brukar ha (men undantag för förra) om hösten. Jag brukar älska den höga, lätta luften. Jag brukar bli glad av att se hur röd näsan är när jag kommer in efter en promenad och jag brukar vältra mig bland vinterjackor i butiker. Och även om de här känslorna fattas mig nu är jag nöjd över att de kom på besök idag.

Tillsammans

Publicerad 2013-10-18 16:15:34 i Allmänt

Ibland kommer rädslan över mig. Att min man en dag och alldeles plötsligt meddelar "Nä, nu är det här inte värt att kämpa för längre. Jag har ett barn och nöjer mig så, jag orkar inte gå igenom mer och vill att vi lägger ner behandlingarna nu." (Ja, jag har funderat på exakt hur han skulle formulera sig också). När jag tänker på det blir jag alldeles skakig. Och svettig. Det är nog min största rädsla just nu. Att inte orka hela vägen fram. Att, även om det inte blir ett gemensamt barn för oss, inte ha genomgått alla behandlingar vi bara kan. Att kapitulera. För min del att bli tvungen att kapitulera. När jag tänker och känner så måste jag påminna mig om våra samtal och att det här inte handlar om att min man offrar sig för mig. Vi gör båda stora uppoffringar och lägger ner massor av kraft för att få ett barn, men det jag särskilt måste påminna mig om är att hans längtan att få ett till barn är stark. Hans längtan att få ett barn med mig. 

Vi har olika sätt att hantera sorgen och frustrationen över denna soppa, vår längtan kanske också ser olika ut. Vår bild av hur det är att ha en bebis skiljer sig säkert åt (med största sannolikhet eftersom han har haft en bebis). Men vi gör det här tillsammans.

Om ett tomt rum del 2

Publicerad 2013-10-17 07:59:31 i Allmänt

För någon månad sedan skrev jag om Ett tomt rum för första gången. Jag har inte glömt bort att andra delen inte är skriven, men mitt fokus har varit någon helt annanstans. Jag vet inte om jag är så värst fokuserad nu heller, men nu har vi tapetserat sovrummet och röjt ur det som är Ett tomt rum del 2.

Vi bor i ett radhus. Fyra rum och kök. När vi flyttade in för snart två år sedan hade vi, som så många andra, förhoppningar om att alla rum skulle komma till användning. Jag minns just den dagen då vi flyttade. Vi hade arbetat i "bebisverkstaden" i några månader och just den dagen vi flyttade trodde jag att min mens skulle komma, men den dök inte upp. Jag var så otroligt förväntansfull och såg framför mig hur livets alla delar liksom föll på plats. Men mensen kom dagen efter. 

Hur som helst, så är det så att min mans son har ett rum på övervåningen och jag och min man har ett sovrum. Det finns ett rum till som länge har gett en klump i magen. Många som har hälsat på oss har sagt (utan att veta nånting om våra försök att få barn) saker i stil med "ja, men det här rummet kommer ju till användning om nio månader". Vi har haft en liten soffa och en TV i rummet och tänkte från början att det skulle underlätta kampen om fjärrkontrollen (som vi inte ens brukar ha, men det var ett sätt att göra nånting av rummet som vi så gärna vill ska bli ett barnrum). Rummet har varit något slags vakuum, ungefär som livet. Och det har gett mig en klump i magen. Vi har inte använt TV:n en enda gång och rummet har varit belamrat av tvättställningar, strykbräda och tvätt. Det har ju sina fördelar att kunna samla ren tvätt på hög innan den omhändertas, men det har vi gjort för att rummet har varit utan syfte. Så nu är det dags. Vi ska göra en liten arbetsplats med möjlighet till förvaring av viktiga papper och pärmar. Jag hoppas också på att kunna sitta där och "pyssla", sy och skriva brev (ja, jag har i vuxen ålder fått en brevvän! Helt underbart, och verkligen en bra terapistund!). Det känns skönt att göra något meningsfullt av rummet, hur ledsamt det än är att det inte har blivit ett barnrum ännu. Någon gång kanske... 

Så nu sitter jag och frossar på inredningsbutiker på nätet. Till min STORA glädje har Granit äntligen öppnat webshop, så lägligt! Det är tänkt att inte bli något dyrt projekt, men skrivbord, förvaring och något på väggen (det är vita väggar). Jag ska umgås men min nyfunna vän symaskinen och fixa nya gardiner också. Det kan bli bra! 

Jag tror att det kan vara bra att fylla rummet med något positivt, något vi har behov av och förstår syftet med. Livet är så mycket väntan i övrigt, vi behöver inte ha väntan "i väggarna" också. Vi behöver göra något kreativt och konkret av klumpen i magen. 

Tillbaka på ruta ett?

Publicerad 2013-10-16 07:22:05 i Missfall

I två, nästan tre dagar har blödningen varit betydligt bättre. Så pass bra att vi nästan vågade hoppas på att sexlivet kanske kunde komma igång för första gången sedan augusti (innan återföringen) framöver. Igår var jag ute och sprang och när jag kom hem upptäckte jag att jag hade fått en störtblödning. Rött färskt blod i riklig mängd. Idag blöder jag också betydligt mer än tidigare och jag O R K A R   I N T E.

Surt sa räven!

Publicerad 2013-10-15 07:48:45 i Allmänt

Gynakuten i den stad jag bor verkar ha ett synnerligen dåligt system för effektivt arbete. Båda gångerna jag har varit där har det varit fullständig kaos. Alla springer fram och tillbaka, typ. Hur som helst, så behövs ingen skrapning. Läkaren igår undrade istället vad jag gjorde där...eftersom jag har fortsatt att blöda så länge betyder det att det som kom ut fredagen den 13/9 inte var allt. Ett icke fullständigt missfall (jag fascineras över hur det inte kan vara fullständigt med tanke på hur mycket som kom ut och hur tidigt i graviditeten det var!). Det verkar rimligt att anta. Just eftersom jag har fortsatt att blöda hela tiden har hormonerna funnits kvar i kroppen, därav det fortfarande positiva grav.testet. Det kan ta tre veckor till innan det blir negativt utan att det är något onormalt (den läkaren som sa att jag skulle testa i fredags måste ha PRAO:at där eller nåt). De kunde inte se något som tyder på onormalt mycket rester i livmodern den här gången, vilket var bra.
Men...
Nu ska vi vänta. 
Först på att gravidhormonerna lämnar mig, och sedan att ägglossningshormonerna besöker mig. Vilket kan ta tid (!). Det ser ut som att vi inte kommer att hinna varken det långa eller det korta protokollet i år.  Jag har inte gråtit ännu. Men jag är matt. Tom.

Det här kanske låter konstigt, men jag vet inte om jag kan säga att jag tycker att sorgen efter missfallet är värre/större än efter våra två andra misslyckade återföringar. Gemensamt för alla återföringar är att vi har vetat att det finns ett fint embryo i livmodern, och den totala förtvivlan jag har känt när det har blivit uppenbart att de har dött i mig har varit lika stor alla tre gångerna. Det är svårt att beskriva exakt hur mycket förhoppningar som finns i kroppen när embryot är på plats. När tiden innan har varit kantad av mediciner, ovisshet, slemhinnetjocklek, blodprover och mycket mer. Det är också svårt att beskriva det totala lappkastet av känslor när alla ansträngningar blir ett minus. När jag har bedrivit en hormonell kamp mot/med kroppen under flera veckor och allt kastas omkull. För mig har det blivit fullkomlig mental misär varje gång.

Det är klart att jag hann drömma ännu lite mer om ett fjunigt huvud, bebislukt och total lycka när jag såg ett plus den här gången, men jag skulle nog säga att det är ungefär lika svårt att komma tillbaka efter varje misslyckat försök (men det hade säkert varit annorlunda om vi hunnit längre i graviditeten). Däremot är frustrationen över att kroppen inte kommer igång och att det drar ut ännu mer på tiden, större nu än de tidigare gångerna. Plötsligt vill vi absolut inte se ett plus, när det är allt vi har kämpat för i två år. 
En mental röra.


Gynmåndag

Publicerad 2013-10-14 11:51:04 i Allmänt

Det blir ett nytt besök på gynakuten. Sitter på tåget nu, idag hann jag åtminstone jobba tre och en halv timme. Gott så. Det är bara att invänta "domen".

Det där satans testet

Publicerad 2013-10-14 06:59:03 i Allmänt

Gjorde ett grav.test i lördags. Svagt positivt. Gjorde ett till i morse, också det svagt positivt. Blödningarna har däremot varit betydligt bättre i helgen. Men tydligen ska det alltid finnas något att oroa sig för. Nu är det en månad och tre dagar sedda missfallet, snälla kroppen var på vår sida nån gång! Det är ägglossningshormoner och inga andra hormoner som ska produceras just nu!

Nu väntar ett samtal till Fertilitetsmottagningen...

Lantluft

Publicerad 2013-10-11 07:52:33 i Allmänt

Äntligen fredag. Sitter på tåget, idag ska jag träffa den gravida kollegan för första gången sedan beskedet. Det känns jättekonstigt. Så konstigt att morgonen har varit kaotisk. Det började med att jag glömde, eller förträngde snarare, att jag skulle ta ett grav.test idag för att kolla om det fortfarande är positivt (blöder fortfarande lite, men det har avtagit sedan förra veckan). Sedan tappade jag en sminkpensel i toaletten, höll på att missa tåget och sist men inte minst var det någon på tåget som hade spillt kaffe på bordet jag satte mig vid...så jag fick naturligtvis kaffe på byxorna. Det hade inte varit nåt problem om det hade varit en vanlig dag, men om två timmar har jag en presentation som väntar, vilket gör att kaffe på brallan känns lite sådär. Men jag tror det kan gå bort, jag ska fixa när jag kommer till jobbet. 

Jag pratade med min mamma i telefonen igår. Jag berättade om att veckan har varit tuff och den gravida kollegan med mera. Hon tyckte nog att jag gjorde en stor grej av allt, i alla fall kändes det så. "Men det kan du ju inte göra nåt åt" sa hon bara när jag berättade. Då ville jag skrika NÄ, DET FATTAR JAG VÄL FÖR I HELVETE ATT JAG INTE KAN, MEN LÅT MIG FÅ HA KÄNSLAN AV ATT DET ÄR SKITJOBBIGT! Men det skrek jag naturligtvis inte. Istället bytte jag samtalsämne, jag insåg att det på något sätt var lönlöst att prata vidare om. 

Jag har gått en del i terapi. Både på grund av barnlösheten men också av andra anledningar som har med upplevelser tidigare i livet att göra. Och så mycket har jag lärt mig, att känslor kan aldrig vara fel. Det som är utmaningen är att lära sig hantera dem. Känslor och tankar är inte alltid logiska. Det är heller inte fel. Men det är viktigt att hitta verktyg för att till slut "komma till sans". Och de verktygen är som svårast att hitta när känslorna och tankarna svämmar över inuti. Livet är en utmaning. 

Om jag ska försöka komma till själva poängen, så väntar en helg i "stugan". Jag fick en symaskin i födelsedagspresent som jag ska premiäranvända, och så ska jag andas mycket lantluft och ta mig en funderare på hur jag kan få tillbaka krafterna.

Trevlig helg och heja alla som brottas med jobbiga känslor och tankar, vad de än handlar om!

Ett slags ultimatum

Publicerad 2013-10-10 07:58:09 i Allmänt

Det är jobbigt hemma. Det är jobbigt på jobbet. Det är bara jobbigt. Igår pratade jag och mannen en stund efter middagen (han pratade, jag grinade ungefär som vanligt). Han tycker att jag ska sjukskriva mig för att få tillbaka lite ny kraft både psykiskt och fysiskt. Annars vill han att vi lägger en ny behandling på is tills jag mår bättre. För mig känns det ganska otänkbart att pausa i behandlingarna just nu när jag redan känner mig stressad över att jag blir äldre och att tiden rinner ifrån oss. Jag vet vilken skit jag sätter mina kollegor i om jag är hemma någon vecka, men jag vet heller inte hur jag skulle klara av det andra alternativet. 

I panik...

Publicerad 2013-10-09 07:24:32 i Allmänt

...söker jag jobb. Precis som att jag på allvar tror att kvinnor på andra ställen inte blir gravida. Logiken kan ifrågasättas, men i vilket fall har jag fått arslet ur vagnen och börjat göra något åt det som så ofta påverkar mitt humör och mig negativt. Tänk vilken dröm att ha jobbet en halvtimme hemifrån!

Gravid kollega

Publicerad 2013-10-07 16:04:31 i Fertilitet

Behöver jag ens skriva mer? 

Det blev nådastöten idag. En jobbig helg, en trött själ och ett hjärta fullt av sorg gjorde att meddelandet om att kollegan ska få en bebis i april blev som att trycka på en knapp. Gråtknappen. 

Det handlar inte om att hon och hennes pojkvän inte är värda det. Det behöver jag egentligen inte heller skriva. Det handlar om att det är en rutten orättvis värld där inte alla som vill kan få barn. Om jag blir glad för andras skull? Jag skulle mer vilja påstå att jag förstår hur glada de är. Det kanske låter som att jag saknar empati, men jag tror att fler ivf:are känner igen sig. Längtan vet inte längre några gränser, orken till att glädjas över att alla andra (som givetvis är en sanning med modifikation) får det jag mest och helst av allt i precis hela världen har velat ha i två år men inte lyckats få, trots hormoner i sinnessjuka mängder, finns inte längre. Jag känner bara sorg. 

Hur känner då inte den gravida kollegan, när hon ska lämna beskedet till mig? När hon vet att jag kommer säga grattis och vad roligt men hon kommer att kunna genomskåda min frustration och avundsjuka utan att anstränga sig det minsta. Det kan verkligen inte vara en lätt sits.

För att lättare bli gravid

Publicerad 2013-10-06 21:28:26 i Allmänt

Det var ingen infektion, konstaterade gynläkaren i fredags. Däremot är det rester kvar i livmodern som behöver komma ut, och för det har jag fått Methergin att ta i fyra dagar. Det ska ge livmodersammandragningar så att det som inte ska vara kvar drivs ut. Om jag fortfarande blöder på fredag, eller om grav.testet jag ska göra då är positivt blir skrapning aktuellt. 
Så.
Det positiva är att det inte var nån infektion. 
Men jag är uppgiven över att motvinden håller i sig. Jag har slut på ork att hålla modet uppe. Jag tycker att jag har gjort det rätt bra efter missfallet. Hållit uppe modet alltså. Jag har jobbat som vanligt och har dessutom lyckats fokusera på jobbet rätt bra. Men nu känns det som att jag inte orkar. Det här var liksom droppen. Ganska konstigt kanske, med tanke på att jag nu har fått hjälp så att blödningen förhoppningsvis slutar. Jag kanske borde vara glad. Istället bara gråter jag. Jag känner mig totalt slut och likgiltig. Jag misstänker att det är en kombination av allt kring kroppen som inte fungerar som jag vill och att jag känner mig stressad på jobbet och över min jobbsituation. Jag vill dra täcket över huvudet. Jag vill ha en fungerande kropp och ett jobb i staden där jag bor. 

En fungerande kropp skulle innebära ett barn. Det skulle innebära att jag blev gravid och förblev så i nio månader. Jag skulle kunna göra vad som helst för att få ett barn. Och allt jag gör spelar roll. 
Om jag motionerar gör jag det för att lättare bli gravid.
Om jag ligger i soffan och tar det lugnt gör jag det för att lättare bli gravid.
Om jag går och lägger mig tidigt för att få ordentligt med sömn gör jag det för att lättare bli gravid.
Om jag äter mer ekologiska livsmedel gör jag det för att lättare bli gravid. 
Jag är så trött på att göra allt för att bli gravid. Jag vill motionera för att jag tycker om det, ligga i soffan för att jag känner för det, sova mycket för att det gör mig pigg och äta ekologiskt för att det får mig att må bra. Och visst, i förlängningen får säkert allt som får mig att må bra mig att lättare bli gravid, men jag orkar inte med de ständiga tankarna på det. Jag vill att den här resan ska ta slut nu. Jag vill leva som vanligt, vara glad utan att tänka på hur bra för fertiliteten det borde vara att jag är glad. Den här jävla fertiliteten. Jag är less på ordet. Less på tanken. Less på innebörden. 


Gynfredag

Publicerad 2013-10-04 10:37:25 i Allmänt

Fredag. Min dag hittills:
6.30 mot tågstationen
8.30 framme på jobbet
Ringer Fertilitetsmottagningen för att prata om blödningarna som bara tilltar. 
8.45 Fertilitetsmottagningen ringer upp och säger att jag är inbokad hos jourläkare på kvinnokliniken kl.13. 
9.45 lämnar jobbet
10.09 tåget tillbaka till hemstaden avgår
En av mina kortaste arbetsdagar i mitt yrkesliv tror jag. Jag hade inte förväntat mig att få läkartid idag eftersom det hittills har varit så mycket "avvakta". Men nu är det tydligen lite mer bråttom. Det pratas om infektionsrisk och sånt. Det skulle väl vara fantastiskt att ha dragit på sig en livmoderinfektion också. Men det har vi inte sett än, hoppas bara att de kan hjälpa mig på nåt vis, det här börjar bli jobbigt. Totalt har jag nu blödit nästan sex veckor konstant, men delar av den tiden var innan missfallet. Idag är det tre veckor sedan flingan kom ut.

Trots att jag ofta har svårt att se de positiva sakerna med allt detta så finns det faktiskt saker som jag har blivit bättre på under den här processen. En av de sakerna är att jag nuförtiden "åker med" lite mer. Jag har blivit bättre på att koppla bort nojor under tiden jag väntar på tex läkarbesök. Jag vill tro att det är för att jag har lärt mig att jag verkligen inte kan göra nånting för att påverka det över huvud taget. Och för att det sällan blir som jag tänkt mig, eller har trott. Alternativt är det någon form av överlevnadsstrategi, för om jag skulle noja inför alla läkarbesök skulle jag behöva ligga under täcket jämt och ständigt. Jag skulle inte kunna göra något annat än oroa mig då. Nu betyder inte det här att jag inte oroar mig och nojar, det gör jag så att det räcker och blir över. Men jag försöker styra oron till mer väsentliga orosmoment (om det nu finns sådana). Hurra för mig, tycker jag :). 

Push play!

Publicerad 2013-10-01 08:01:55 i IVF

Tisdag. Förra veckan höll på att ta knäcken på mig, jag var så dödligt trött. Jag känner mig lite rädd för att kraften ska ta slut sådär abrupt som den gjorde förra hösten så igår shoppade jag en förpackning D-vitaminkapslar  (och en del andra små trevliga saker som säkert också har effekt för sinnet). Det kan bara bli bättre nu! 

Vid den här tiden på året för två år sedan hade vi bestämt att vi skulle börja försöka bilda familj. Jag åt medicin för långdragna svampinfektioner så vi bestämde att jag åt klart dem under ett par veckor innan vi började "på riktigt". Så blev det. Och vad spännande det kändes! När jag tänker tillbaka har det hänt jättemycket på dessa två år, och samtidigt...absolut ingenting. Så vad har hänt då, kanske ni undrar.

Jag har...

...blivit totalt avtrubbad (och jag menar verkligen totalt) vad gäller att ligga i gynstolen. Att vara naken från midjan och ner vid i princip varje läkarbesök de senaste 12 månaderna sätter sina spår.

...gift mig med världens bästa man. 

...hamnat i en depression.

...gått upp i vikt så att jag numera har en storlek större på byxor.

...gråtit floder.

...varit sprängfylld av förhoppningar.

...tagit massvis av mediciner.

...varit gravid!

...fått missfall.

...insett att jag inte förstår hur det kan bli barn över huvud taget. För någon. 

...varit bitter. 

...funderat över om, eller hur jag skulle klara av ett liv utan barn.

...tröstshoppat då och då.

...blivit uppgiven.

Det här är såklart ett litet litet axplock av allt, men det beskriver livet i stort. Just nu, idag, är jag nog mest uppgiven. Jag blöder fortfarande efter missfallet vilket är lite smådrygt och ett uppenbart hinder för att hinna en ny behandling innan jul. Däremot känner jag mig inte särskilt stressad över att vänta, mer bitter. Väntan får en helt ny innebörd i och med IVF tycker jag. Det är som att det är det hela mitt/vårt liv går ut på! Det är som att trycka på en stor (jävla) pausknapp. Om det är nån som har lyckats trycka på play under "IVF-karusellen" är jag verkligen tacksam för tips! Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela