Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

Odlingssvar och taktik

Publicerad 2014-09-22 20:04:50 i Allmänt

Jösses vilken fart det gick med den här gången...Idag hade jag ett brev från Hälsocentralen som väntade när jag kom hem. Enligt det svaret är jag just för tillfället gbs-fri. Hoppas hoppas att det fortsätter så. Nu försöker jag lägga upp taktiken inför framtiden, och tänker att det, om jag inte får ont eller svårt att kissa innan, vore läge att lämna en ny odling om ca tre veckor. Sedan är det inte så långt kvar tills bebisen får leta sig ut. 

...men eftersom jag inte litar ett dyft på läkaren på hc måste jag nog kolla att bm har fått samma svar. Det kallas visst kontrollbehov. 

Lite dokumentation

Publicerad 2014-09-19 10:46:51 i Allmänt

Jag har nyss varit till bm och ska nu åka till jobbet. För minnets skull behöver jag skriva ner lite. 

Bebisen ligger med huvudet neråt men är inte fixerad. Pulsen var 140, mitt blodtryck hade gått upp något, till 120/80 men det var helt normalt tyckte bm. Jag har ett halvt kilo kvar tills jag spränger 10 kilo-strecket (om det nu är ett streck...) i viktuppgång. Jag hoppas hoppas att det inte blir så många kilo till, men kan tänka mig att det lätt kan springa iväg de sista veckorna, särskilt med tanke på att jag känner mig svullen och "vattnig" på kvällarna redan nu. Tillväxtkurvan hade planat ut något, men bm menade att det allra första måttet kan vara lite missvisande eftersom bebisar har så gott om plats att de nästan kan ligga raklånga då. Vår bebis ligger just nu ganska exakt på den gröna "mittemellankurvan". Jag ska försöka att lita på bm och inte oroa mig över att det planat ut något.

Så, bebisen gör lite förberedelser och jag ska försöka att njuta lite mellan oros-svackorna. 

Odlingen har det ännu inte kommit något svar på, men just idag är jag mest glad över att ha lyssnat på vårt lilla hjärta och att det verkar bra därinne.

Förutom oron...

Publicerad 2014-09-18 07:37:39 i Allmänt

...som jag liksom har snöat in mig på har ju kroppen förändrats en del de senaste veckorna. Idag firar vi vecka 33 (32+0) och jag mår så här:

- när jag står och går känns det ibland som att magen ska "trilla ner". Lite obehagligt. 

- jag är väldigt varm, sover utan täcke och värmen är avstängd i sovrummet. Mannen fryser. 

- vissa dagar med jämna mellanrum är jag otroligt törstig. 

- jag dricker helst citronvatten eller citronlemonad (lemonaden kör jag på när jag lyxar, skulle kunna dricka flera liter av den). 

- jag är ganska gråtmild. Börjar gråta vid tanken på att vi kanske faktiskt snart får en bebis. Gråter över massa andra saker också, men oftast utan att vara ledsen. 

- en dag utan stödstrumpor gör ont i fötterna. 

- är ofta sugen (väldigt sugen) på latte när jag vaknar. Inte alls en bra craving eftersom jag både har "dålig kaffemage" och inte vill dricka några större mängder kaffe nu under graviditeten. 

- jag sover lite sådär. Vaknar ofta av att det gör ont lite här och där av att vända mig i sängen och är oftast uppe och kissar ett par gånger varje natt. 

- jag blir hiskligt trött efter lunch och skulle verkligen behöva sova en stund mitt på dagen. 

- det blir inte så mycket gjort på kvällarna. När jag har tagit mig hem med tåg och buss är jag rätt mör. Jag ser till att fixa eventuella måsten så fort jag kan när jag kommit hem, för att vila så mycket jag kan efter det. Promenader har dessvärre fått stryka på foten under vardagarna. 

- min hjärna är en jordnöt. Jag har oerhört svårt att koncentrera mig och komma ihåg saker. I mitt huvud finns bara bebisen. 

- bebisen är snäll mot mig, har inte fått en enda ond spark hittills, det är mer ett "bökande" därinne. De riktiga "ninjakickarna" jag har känt har varit riktade inåt, bakåt i magen men inte alls gjort ont. Jag känner de allra flesta rörelserna högt upp i magen. Jag har dock inte, som en del menar att man kan, lärt mig förstå bebisens rörelsemönster. Det varierar mycket från dag till dag tycker jag. H*n är dock oftast lugn på natten. 

Snart vecka 33 och föräldragrupp

Publicerad 2014-09-17 09:06:47 i Allmänt

Imorgon vecka 33 (32+0). När jag satt i soffan igår kväll tänkte jag på att det kan vara två månader tills vi sitter där med en bebis. Vår lilla bebis. Helt ofattbart! 

Vi var på första föräldragruppsträffen igår. Jag blev positivt överraskad, tyckte både att gruppen av blivande föräldrar och barnmorskan verkar bra! Vi fick prata ihop oss med varandra om vad vi vill prata om under träffarna så vi rivstartade igår med förlossningsfilm. Jag satt och höll tillbaka "fulgråten" när den ena bebisen efter den andra kom ut. De andra verkade inte lika berörda, så jag fick anstränga mig för att inte börja hulka. Herregud vad mycket känslor, kärlek och längtan som bor i mitt hjärta! 
Jag är inte så orolig för förlossningen i sig om allt skulle ha varit okej, däremot är jag panikslagen inför tanken att mina streptokocker ska döda bebisen på vägen. 

Idag har jag lämnat en ny odling. På fredag är det dags att träffa bm, det känns bra. Jag ska be henne om hjälp med att se till att det verkligen blir rätt den här gången. Jag känner mig helt slut av att stånga mig fram bland regler och rutiner i sjukvården. Jag önskar att någon kunde förstå hur orolig jag är och hur trött det här gör mig. Jag vill kunna börja ladda upp mentalt nu inför allt som väntar, istället känns det precis tvärtom. 

Nyss men ändå längesedan

Publicerad 2014-09-15 16:11:57 i Allmänt

I lördags var det exakt ett år sedan vi fick missfallet. Det kändes jobbigare än jag trott. Glädjen över magen och den nya graviditeten finns såklart här, men oron går som bekant hand i hand. Känslan från förra året gav mig rysningar i lördags. Jag minns min hemlängtan från semestern vi var på, smärtan, maktlösheten och sorgen. Och allt blod, givetvis. Brr. 

Idag har jag ägnat halva dagen (utan överdrift) till att få okej att lämna en ny urinodling. Hur svårt kan det vara, undrar jag. Dessvärre måste jag besöka Hälsocentralen igen, och det blir samma läkare som förra gången som "har hand" om svaret. Jag har bönat och bett, pratat med läkaren från kvinnokliniken som gav mig behandling sist, men det är blankt nej, det finns inga andra vägar att gå än via hälsocentralen. "De ska kunna det där". Förvisso, men tråkigt nog gör de ju inte det. Jag är matt och less på att behöva stånga mig fram. Och framför allt på att inte ha den minsta tillit till att det blir rätt...jag oroar mig så kopiöst för bebisen. 

Ny ovana?

Publicerad 2014-09-10 07:13:21 i Allmänt

Jag har hållit min man vaken inatt. Själv har jag sovit skönare än på många nätter. Men tydligen har jag börjat snarka. Det känns som att väldigt många av "gravidåkommorna" är väldigt o-exotiska. Men det är inte jättemånga veckor kvar nu...imorgon vecka 32 (31+0). 

Det spänner, trycker och gör lite småont här och där, jag tycker det känns lite härligt att känna graviditeten. Ungefär så här har jag fantiserat om att det är! Dock trodde jag att det skulle kännas mycket tidigare. Kanske är det tur att det kommer först nu, när jag tänker efter hur många veckor som är kvar :).

Vecka 31 (30+1)

Publicerad 2014-09-05 16:04:29 i Allmänt

Nu börjar det hända grejer! Jag tycker magen har poffat den senaste veckan och jag börjar känna mig tung. Så nu känner jag mig på riktigt gravid! Lite lätt pustande och frustande ibland, särskilt under hemresan från jobbet. Då önskar jag mig en egen helikopter och en personlig air conditoner.

Jag märker att jag behöver stödstrumpor varje dag, tidigare har jag använt det då och då, när jag har vetat att jag ska sitta stilla mycket i möten eller på kontoret, men i morse kände jag att det behövdes nästan innan jag klivit utanför dörren hemma. Så det får bli en ny god vana. 

I övrigt ska det bli underbart med helg. Jag har ingenting direkt inbokat, jag ska fokusera på vila och mycket frisk luft. 

Fortfarande svajigt

Publicerad 2014-09-03 07:31:10 i Allmänt

Usch hörni vilka mardrömmar jag har om nätterna. Igår var jag helt slut och det kändes obehagligt i magen hela dagen. Varje gång jag ställde mig upp och gick kändes det typ som att bebisen åkte ner en decimeter. Det tryckte på urinblåsan och mot tarmen och kändes jättemärkligt. Jag hade även sammandragningar. Det gjorde inte ont och var "bara" när jag rörde på mig, men det var tillräckligt för mer oro. Jag försökte göra som jag har blivit tillsagd, inte googla utan prata med vårdpersonal, så jag ringde förlossningen. De sa att jag inte skulle oroa mig utan lägga mig och vila. Och att jag skulle prata med min barnmorska om det. Jag passade även på att fråga om barnmorskan på förlossningen upplevde det som vanligt att det händer saker med barnet i magen när man har konstaterat gbs. Hon sa att det var absolut inte vanligt utan det vanligaste är att det är helt oupptäckt

Jag gick i alla fall och lade mig efter att jag hade brutit ihop och gråtit en stund. Jag somnade som en stock innan jag hade lagt huvudet på kudden nästan. Sen kom drömmarna. Jag drömde att vi var på förlossningen och hade blivit informerade om att det inte såg bra ut för bebisen. "Vi får se om den klarar detta, annars kan det bli så att den dör" sa en barnmorska lugnt till mig och så satt vi alla passiva och väntade. Det var fruktansvärt. (Sen vaknade jag av sendrag i vaderna och kissnödighet) 

Strax innan klockan ringde drömde jag att bebisen föddes, men den var såklart väldigt liten. Bebisen fick en sond och vi fick åka hem, jag var stressad över att inte förstå hur man ammar, men eftersom bebisen bara var tyst och inte ville ha mat bodde den i vårt skafferi (vi har inte ens ett riktigt skafferi så det är lite oklart var vi befann oss). Det var väldigt konstigt allting och bebisen blev bara svagare och svagare. 

Jag vaknade helt förstörd och grät en skvätt. Lättad över att det bara var drömmar, men tilltygad av de hemska tankarna. 

När det gäller magen så känns det bättre idag, och jag hoppas att det fortsätter så. Jag känner mig fortfarande riktigt trött trots att jag sov ganska många timmar inatt, så jag hoppas att allt berodde på att jag var tröttare än jag förstod.

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela