Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

11+6

Publicerad 2014-04-30 07:05:00 i Allmänt

Det är ju lite märkligt ändå, trots att jag tvivlar och oroar mig så mycket känns morgondagen då vi går in i vecka 13 ändå som en ordentlig milstolpe. Det är ingen garanti för att allt har gått bra hittills, men OM det har gjort det så är det en chans för oss att förhoppningsvis kunna andas lite igen.

Efter idag är jag ledig fram till måndag, dessa långhelger kunde inte komma mer lägligt. Inte på grund av fysiska "åkommor", utan psykiska. Efter helgen jobbar jag måndag och sedan är det dags för en tripp till Stockholm. På tisdag morgon, innan Stockholm, ska jag lämna prover hos barnmorskan också. Järndepå och screeningprover för HIV, Hepatit och Syfilis om jag inte minns fel. Och, inte att förglömma, Thyroideaprov (Sköldkörtel), som barnmorskan kommer att sköta framöver-tack och lov för det! Jag hoppas på ett mer stabilt värde denna gång!

Min största skräck just nu

Publicerad 2014-04-27 12:01:48 i Allmänt

Jag märker ganska tydligt att min oro kommer lite periodvis. Förra veckan mådde jag lite konstigt flera dagar-lite diffust men det kändes ändå som att det kunde ha med graviditeten att göra. Då tyckte jag att jag var ganska lugn i sinnet (allt är relativt och jag är alltid orolig, men för att vara mig har jag känt mig ganska lugn). Sedan i torsdags har jag dock känt mig typ helt som vanligt. Inte just trött, inga bröst som spänner när jag tar av bh:n och heller inget diffust illamående då och då. Nätterna, då jag tidigare har kunnat känna lätt "puls" i magen, har varit lugna, det har känts som att det har varit stiltje i kroppen. Vilket då inte helt otippat har medfört att jag är ett nervvrak. 

Igår eftermiddag blev jag dålig i magen. Eftersom jag har IBS är det något jag är ganska van vid, men jag kände mig nästan "sjuk". Vi åt middag hos svärföräldrarna igår kväll, det gick bra, men senare på kvällen var jag parkerad på toaletten. I natt har jag legat i fosterställning och känt mig klen, har varit upp och kissat några gånger och inte alls känt mig bra. I morse fortsatte toalettbesöken, men nu verkar det ha lugnat sig. När jag kände mig som mest ynklig inatt och låg och kände efter tänkte jag på MA. Tänk om jag går runt och är lurad? Tänk om Bubblan slutat leva för längesedan och vill ut nu, och att det är därför jag mådde så konstigt? Det är min absoluta skräck just nu. Att komma på ultraljudet och få beskedet att det inte finns något liv i magen. Det mörkret. 

Vargtimmar är hemska. Nu känns det lite bättre, men jag känner mig fruktansvärt labil på grund av oron. Jag vill gråta. 

På jobbet och för mina/våra föräldrar har jag uttryckt min oro ibland. Jag tror att den är väldigt svår att förstå som utomstående med tidigare "perfekta" graviditeter och väg till graviditet. "Men det är väl klart att den lever" har jag fått höra. Nej, det är inte så klart har jag lust att skrika tillbaka. Jag vet alldeles för många exempel på människor som har varit med om motsatsen för att jag inte ska oroa mig. Jag tror att jag ibland uppfattas lite som "hon som aldrig är nöjd" när jag ger uttryck för mina tvivel. 

Jag är JÄTTEtacksam för att vi lyckades bli gravida! Men jag har alldeles för mycket i ryggsäcken för att våga tro och njuta. Och just idag vill jag dra täcket över huvudet.

Ultraljud och liten tabbe

Publicerad 2014-04-24 20:11:24 i Allmänt

Nu har vi bokat in ett ultraljud i vecka 13, den 6/5 är det dags. Hos ultraljudsbarnmorskorna i Stockholm. Nervöst.

Å så den lilla tabben...haha, det är ju så dumt att det är skämmigt. Vi har räknat en dag fel. Så idag är vi enligt de nya, korrekta beräkningarna i vecka 12 (11+0) istället för som vi har tänkt hittills i v. 11 (10+6). Jag förstår inte hur jag tänkte, det blev väl tilt i huvudet av all oro och nervositet, men det är ju ganska självklart att eftersom äggplocket var en torsdag och alltså 2+0 går vi in i ny vecka på torsdagar. Ingen har ifrågasatt oss när vi har sagt hur långt vi har kommit så vi har liksom lullat på. Av en händelse började jag dubbelkolla uppgifterna jag lämnade när jag bokade ultraljudet och kom fram till att vi måste ha lidit av tillfällig sinnesförvirring... Hur som helst, så skrattade vi gott åt det konstiga och sa grattis på oss för att vi lite snabbare inleder vecka 12. 

När ord inte finns

Publicerad 2014-04-23 21:35:23 i Allmänt

Jag läser några IVF-bloggar. Bland annat läser jag en blogg som skrivs av en tjej i min hemstad. Jag känner inte tjejen, men jag tittar in på hennes blogg nästan dagligen och har en sån där speciell känsla för det som inte går att ta på. Jag tror det beror på hennes öppenhet för allt som händer i hennes liv. Hur som helst så fick hon sin son för tidigt, i vecka 26 eller däromkring om jag inte missminner mig. En pytteliten bebis som har kämpat sig större och starkare dag för dag. En månad och tio dagar ung fick han tarmvred och opererades, men efter alla möjliga insatser orkade han inte leva vidare. 

Jag grinade när jag läste hennes inlägg och känner mig så tagen av det att jag är tvungen att skriva om det här. Det finns inga ord för det. Och det blir en elak påminnelse om att garantier aldrig finns. Det säger också något om att livet aldrig blir rättvist för vissa människor. Att påstå att det kommer sol efter regn för någon som har haft det tufft en längre tid känns plötsligt lögnaktigt på något sätt, det här är ett hemskt bevis på att vissa aldrig drabbas tillräckligt. 

Mina tankar går till henne och hennes familj ikväll. Det finns inga ord. 

Barnmorskan

Publicerad 2014-04-23 13:28:22 i Allmänt

Hon verkar trevlig. Det var ju mest information om sådant vi redan vet, men jag tycker nog att första intrycket kändes bra. Om två veckor ska jag tillbaka och ta fler blodprover. 

Det negativa då...inget extra ultraljud kan vi få. Såvida jag inte börjar blöda. Kanske inte direkt oväntat, men synd. I vecka 18 - mitten av juni har vi fått tid för RUL. Jag tror vi har bestämt oss för att göra ett privat extra ultraljud, och eftersom det inte finns tillstymmelse av privata mottagningar i närheten av oss här i länet så tror jag vi ska kolla med Ultraljudsbarnmorskorna i Stockholm. 

...så mycket mer verkligt vet jag inte om det blev...jag är mest fascinerad över hur mycket de litar på att allt är som det ska...eftersom jag inte gör det själv...

Tid

Publicerad 2014-04-23 07:18:23 i Allmänt

Idag ska vi på inskrivning hos barnmorskan. Det känns märkligt. Mest för att jag inte vågar tro att jag är gravid fortfarande. Men det ska såklart också bli spännande. Jag har en förhoppning om att det ska kännas lite mer verkligt efter besöket, men samtidigt vet jag att inget är förändrat när jag går därifrån-det kommer ju inte bli något ultraljud eller så. 

Det är konstigt ändå, när vi gjorde det tidiga ultraljudet och blev ombedda att ta kontakt med mödravården kändes det som en evighet till idag. Varenda liten liten milstolpe räknas och trots att dagar och veckor SNIGLAR sig fram så är vi här nu. 10+5 idag och träff med barnmorskan...något som har känts så avlägset att jag har trott att jag aldrig ska få uppleva det är nu verklighet, hur det än går fortsättningsvis. 

Eftersom jag har 11 mil enkel resa till jobbet och vårt besök är kl. 11 är jag ledig idag, så i eftermiddag ska jag träffa en god vän över en gofika. Jag hoppas att detta blir en bra dag! 

Fläskmage och hamsterkinder

Publicerad 2014-04-16 17:42:57 i Allmänt

Idag är det exakt en vecka tills vi ska på inskrivningssamtalet hos barnmorskan. Jag hoppas på några lugnande ord framför allt. Min man har ju varit med om detta en gång tidigare, men eftersom det är åtta år sedan har han glömt bort ganska mycket vad det innebär. Jag ser fram emot det i alla fall, och jag hoppas vi får träffa en barnmorska som förstår min oro.

Jag har fortfarande inga direkta symptom. Jag skulle vilja påstå att jag mår alldeles för bra för att våga tro att Bubblan lever. Men en sak som känns är att jag är orkeslös. När jag kommer hem från jobbet känns det som att jag har sprungit ett par mil ungefär. Jag är liksom genomtrött i hela kroppen. Idag kom jag hem lite tidigare och hade tänkt städa direkt. I praktiken var jag tvungen att lägga mig och vila en stund. För någon vecka sedan var jag mer "sovtrött", vilket jag inte tycker att jag är på samma sätt längre, däremot känner jag mig seg som kola. Jag hoppas det är ett gott tecken. I övrigt mår jag nästan som vanligt. Illamående eller lite sug i magen någon gång ibland, ytterst sällan. Inte ont i brösten alls i princip, lite lätta spänningar i dem ibland när jag tar av mig bh:n men annars nada. På kvällarna är magen svullen, jag saknar förmåga att hålla in den. I övrigt ser den mest lite extra fläskig ut, vilket säkert är en kombination av svullna tarmar och utebliven motion på grund av trötthet. Och så kommer det väl (förutsatt att Bubblan lever och växer alltså) att vara ett tag nu, jag får gå runt och se lönnfet ut. Jag tycker också att jag har blivit rundare i ansiktet, men det kan också ha att göra med att jag klippte mig för några veckor sedan och luggen blev lite kortare än vanligt. Men jag känner mig ovanligt "säckig" överlag.

Oron och relationen

Publicerad 2014-04-15 07:16:20 i Allmänt

Två dagar till sedan ny vecka...låt tiden gå! 

Jag har tänkt en del på hur min och min mans relation har förändrats sedan jag blev gravid. Vi är båda väldigt återhållsamma med jubel och glädje ännu, men trots en massa oro, ett (fortfarande) obefintligt sexliv så är vår relation så mycket lugnare för tillfället. Det finns marginaler nu som inte har funnits under hela den här resan. Vi kan diskutera utan att bli osams, vara tysta en dag utan att tro att den andre är på väg in i en depression och vi vågar till och med då och då fantisera tillsammans om det härliga i den här situationen. 

Jag hoppas av hela mitt hjärta att det får fortsätta vara såhär, att Bubblan växer och frodas. Det är som att någon har lyft av en stor sten från taket hemma. Det är ljust och luftigt. Jag kan inte låta bli att vara lite rädd för att "se för mycket ljus" såhär tidigt, men just nu, just idag är det så det är.

Bloggtorka och tvåsiffrigt

Publicerad 2014-04-12 18:54:40 i Allmänt

Vecka 10 (9+1). Jag är ju inte så flitig här, det beror nog mest på att just nu är alla tankar på ett och samma tema; den fördärvliga oron. Och jag känner mig tjatig om jag skriver om alla orostankar jag har, jag har redan nämnt de flesta i tidigare inlägg...jag skäms faktiskt för att jag oroar mig så hemskt. Jag ska försöka tänka på att uppdatera om mer positiva saker, men just för tillfället känns det nästan som en omöjlighet, och då blir det lite torrt här på bloggen. 

Jag hoppas ni har en skön helg! Kram till er! 

När orken tryter

Publicerad 2014-04-10 08:45:13 i Allmänt

Igår jobbade jag sent och kom hem ännu senare. Vid det laget hade mannen röjt undan disk och tvätt och jag kunde styra kosan direkt mot sängen. Underbart. Det är tur att jag och min man inte är lika vad gäller oro. Han står för det lugna i vår relation. Jag är den som jagar upp mig. Och när oron kväver på det sätt den gör just nu är det tur att han är vid sina sinnens fulla bruk och styr upp lite i vårt hem. 

8+6 idag, finaste Bubblan, kämpa vidare! 

Oroligt

Publicerad 2014-04-09 07:37:36 i Allmänt

Idag 8+5 och jag är så sjukt orolig för Bubblan. Jag har haft några dygn utan några direkta symptom...i och för sig har de väl aldrig varit särskilt många, men av någon anledning har den här "kvävande" oron kommit tillbaka. Tänk om något har gått snett! 

Om två veckor idag ska vi träffa "vår" barnmorska på MVC, det är liksom nästa delmål. Men hur jag ska hantera oron är oklart. De här veckorna känns mer som något jag bara vill ta mig igenom, de är inte särskilt njutningsfulla tyvärr. 

Trägen vinner!

Publicerad 2014-04-08 18:33:50 i Allmänt

Efter några telefonsamtal, en del tjat och efter att jag själv föreslagit min egen ordination fick jag då öka dosen Levaxin till 75 mikrogram. Så svaret på frågan jag ställde igår är: ja, jag behöver vara mon egen doktor! Galet, men sant! 

Ska jag behöva vara min egen doktor?

Publicerad 2014-04-07 17:19:11 i Allmänt

Nu tror jag att bloggen ska vara i rätt kategori. Det var nästan så att jag inte vågade flytta den, jag är skrockfull på något sätt och tänker att om jag litar för mycket på det här så händer något... Jaja, nog om det.

Jag tänker nu klaga lite...jag tar Levaxin, vilket jag fick börja med i samband med vår utredning för snart 1,5 år sedan. Jag hade ett TSH på 2,4 och 3,3 och efter de proverna fick jag börja med 50mcg per dag. Har tagit två prover till under behandlingarnas gång, och då har värdet legat på 0,9 och 1,0. Perfekt enligt läkaren. Jag har själv fått säga till om att få lämna prov varje gång efter jag började med tabletterna. Det är det första som är lite märkligt, det är liksom ingen som har koll på mig... Hur som helst, så har jag förstått att värdet kan svaja en del under graviditet och frågade då Fertilitetsmottagningen redan för några veckor sedan om jag inte borde kolla det rätt snabbt när jag blivit gravid. Det verkade väl inte vara någon större brådska med det, utan jag skulle prata med läkaren på VUL:et, alltså förra måndagen. Sagt och gjort. Hon tyckte att jag skulle lämna ett prov, vilket jag gjorde morgonen efter. Av erfarenhet tar det ungefär två-tre veckor (!) att få ett brev med besked av läkaren, och det tycker jag känns på tok för långt, så jag ringde idag för att kolla svaret. TSH 2,1. Sköterskan, förvisso trevlig men utan koll tyckte att det var ett strålande värde trots att det gått upp en hel del och att det är extra viktigt under graviditet, och hon fann ingen anledning till ökad dos. Läkaren som ordinerade provet skulle inte vara tillbaka på mottagningen förrän om några veckor, så det var liksom bara att fortsätta såhär, tyckte sköterskan. Jag kommer alltså inte få något svar från läkaren på länge...

När vi gjorde förra behandlingen var 2.0 den övre gränsen för tsh vid fertilitetsbehandling och graviditet...sköterskan idag påstod att Linnékliniken har en annan gräns, vid 3,0. På Landstinget Gävleborgs hemsida kan man läsa att en gemensam "regel" för alla MVC och Hälsocentraler i Gävle är att om tsh är högre än 2,0 hos en gravid kvinna som redan står på Levaxin ska dosen ökas. Jag förstår att mitt värde på 2,1 inte är katastrof, men jag måste säga att det gör mig verkligt orolig att det inte tas riktigt på allvar. Jag är redan så orolig för Bubblan att jag knappt orkar ta i en sak till. 

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu, jag är så TRÖTT på att stångas och tjata och ta reda på allting själv. Men jag tänker definitivt inte riskera något, (vid det här laget har jag hunnit läsa ganska många historier om högt tsh kopplat till missfall) för att systemet är helt felaktigt...så...imorgon börjar återigen telefonsamtalen och tjatet för att komma någonstans med detta. Blä! 


V. 9 (8+2)

Publicerad 2014-04-06 19:15:46 i Allmänt

Först: jag vet att min blogg är i fel kategori och jag ska flytta den så snart jag har tillgång till en dator, jag kan inte göra det från paddan. 

Vi har gått in i en ny vecka. Jag är trött. Så trött. Och jag väljer att se det som ett bra tecken. Igår gick jag upp vid 9. Vi åt frukost och sedan sköljde trötthet och illamående över så jag somnade och sov till kl. 14. Jag mår illa på ett lite "molande" vis, ett nytt sätt. Inte så att jag kräks, utan mer så att jag bara vill ligga ner och blunda. Jag hoppas såklart att det också är ett gott tecken. Det är väldigt ovant att kroppen lever sitt eget liv. Jag har inte lyckats ta mer än två promenader på hela veckan. Det är ju också fantastiskt. Jag tvingas på grund av det att "underkasta" mig kroppen, och det är ju på sätt och vis ett sätt att "tvingas" njuta av det som är just idag. 

Det är många tankar i huvudet. Stundtals rusar fantasin iväg till i sommar då jag får bilder i huvudet av att gå runt i klänningar med lite tjock mage. Andra stunder tänker jag på hur vi ska orka kämpa vidare om det inte går vägen. Det är liksom högt och lågt. Oron är dock väldigt stor och lägger sig oftast som ett lock på de glada fantasierna. 

Svårt att förstå

Publicerad 2014-04-02 06:52:09 i Allmänt

Det är så svårt att förstå det som händer. Det är lite som att när livet har varit tufft så länge vågar vi inte tänka annat än att det lurar "faror" bakom hörnen hela tiden. Men tids nog förhoppningsvis! Kloka människor omkring mig säger att vi ska njuta, händer något så blir vi knäckta i alla fall, så varför inte passa på att njuta fullt ut. Det är så sant och så rätt. Men så svårt! 

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela