Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

Ett galopperande bebishjärta, fyra kilo plus och ledig dag

Publicerad 2014-06-30 18:30:09 i Allmänt

Vecka 21 (20+4)
Idag har vi varit lediga. Vi har inte semester ännu men bonussonens sista föräldradagar utnyttjas till en liten försemester. Eller, en av oss utnyttjar föräldradagarna och den andra är sympatiledig. Förutom att jag har städat, rensat och fixat hemma har vi hela familjen varit och lyssnat på bebisens hjärtljud. När jag var som allra mest orolig och ringde och pratade med barnmorskan för några veckor sedan bokade hon dagens tid till oss för att jag inte skulle hinna oroa upp mig så hemskt till vecka 24 när nästa besök är. Hur som helst, så lät hjärtat som att det var i full galopp, och allt såg bra ut. Jag önskar jag hade spelat in barnmorskan när hon sa att det är de bästa förutsättningarna för att det ska gå bra. Jag behöver verkligen påminna mig om de orden när jag är i svackor av oro. 

I övrigt var blodtrycket bra, 120/70 (vid inskrivningen 120/75) och jag har gått upp knappt fyra kilo. Jag tyckte att det lät mycket med fyra kilo, men jag förstod det som att det var en "okej" viktökning.

Underbart i alla fall att få höra Bubblan, helt fantastiskt! Och apropå Bubblan, så funderar vi på om det är dags för ett nytt "arbetsnamn" nu när Bubblan faktiskt inte längre är en Bubbla utan en liten människa.  
Att gråta över en korvsnutt

Publicerad 2014-06-26 07:30:46 i Allmänt

Idag går vi in i vecka 21 (20+0). Jag har ju hittills tyckt, och nästintill skrävlat lite med hur stabil jag har känt mig i humöret. Orolig har jag ju varit så att det räcker och blir över, men jag har känt mig mer jämn i humöret än innan graviditeten. Det får jag nog ta tillbaka nu. Jag hoppas att det är tillfälligt, men jag har under några dagar varit väldigt trött och igår hade jag en känsla av att vilja gråta nästan hela dagen. Helt utan anledning, vill jag vara noga med att poängtera. Igår kväll blev det tvärstopp i diskhon i köket, jag var så trött att det kändes lite som att bestiga ett berg att hänga tvätten och jag kände mig stressad över att inte ha hunnit det jag tänkt hemma i veckan, så strax innan läggdags brast det. Jag kände mig frustrerad över att jag inte tar tag i saker på samma sätt som förut, och "det mesta" var fel, helt enkelt. Mannen tittade på mig med stora ögon och undrade vad som hände...Imorse när klockan ringde kände jag likadant. Jag var så trött att jag var yr. Så när jag skulle ta upp en korvsnutt ur frysen kom tårarna igen. Jag har aldrig tidigare i mitt liv gråtit över en korvsnutt. Jag vill skylla på hormonerna. 

Nu sitter jag på tåget och efter en skön cykeltur till stationen känns det bättre igen. Jag längtar till semestern då jag hoppas på att få lite mer sömn och lite mer ork att ta en sak i taget lite som det passar. 

Halvvägs!

Publicerad 2014-06-25 07:32:50 i Allmänt


Jösses! Idag firar vi lite! Däremot har natten firats med magont och orolig sömn, och jag upptäckte nu på morgonen att den Festis jag drack igår var sötad med sötningsmedel. För mig betyder det förstörd mage i ett par dagar...hade inte en tanke på att det kunde vara sötningsmedel i Festis faktiskt...hoppas det inte är någon fara för bebisen bara.

Det som fascinerar mig allra mest...

Publicerad 2014-06-17 16:18:20 i Allmänt

...är hur det kan växa en liten människa i min livmoder och jag samtidigt går runt och känner mig precis lika mycket som vanligt som innan graviditeten. Jag mådde rätt kasst under den senaste behandlingen, så egentligen går jag runt och mår ännu bättre än innan graviditeten. Så konstigt, så spännande, så mirakulöst!

Bubblan

Publicerad 2014-06-16 18:49:49 i Allmänt

Allt gick bra på ultraljudet. Jag har fortfarande svårt att förstå att det faktiskt är sant, men jag har lovat mannen att vara gravid på riktigt nu. 

Bubblan är en aktiv liten krabat, h*n rörde sig så mycket att det var svårt att få några bra bilder. Barnmorskan bekräftade också att det är bebisens rörelser jag har känt sedan ett par veckor tillbaka, moderkakan hade flyttat på sig till att ligga i bakvägg nu, tydligen perfekt för att kunna känna fostret tidigt och mycket. Och det passar verkligen min oroliga själ, lite bekräftelse på att Bubblan är därinne. 

Vilket mirakel detta är, och vad overkligt det känns! 

Krämpa eller tillfällig svacka?

Publicerad 2014-06-13 07:33:53 i Allmänt

Sista arbetsdagen innan helg. Tack för det. Det har hänt något med mig som hände sist när jag var ca 5 år. Det här är mest för att jag ska komma ihåg graviditeten sedan, så ni som inte vill läsa om toabesök osv får hoppa över ett stycke. Jag är nämligen förstoppad. Ett smärre mirakel (fast inte på ett positivt sätt) då jag annars har en översnabb mage och är van att springa på toa flera gånger om dagen. Under graviditeten hittills har min mage oftast varit ännu snabbare, jag har haft många "paniksituationer" då jag varit tvungen att snabbt bege mig till toan och nästan varje kväll och natt har jag varit gasig och haft ont i tarmarna. Nu sitter jag med en kopp kaffe i handen och hoppas på att det löser problemet så att säga. Det här är en helt ny upplevelse för mig.

Ett annat litet bekymmer som kom krypande igår är att min högra sida av ländryggen och höger skinka gör ont. Varje gång jag reser mig gör det ont när jag börjar gå och känns lite "bortdomnat". Sedan släpper det mesta och då känns det bara som något har "hakat upp sig". Jag tänker lite på falsk ischias, men det kan som sagt vara en tillfällig svacka. Jag cyklade hem från tåget igår och var jättekissnödig, så jag tror att jag tryckte ihop knäna lite och det kan säkert ha påverkat. Vi får se hur det ter sig över helgen helt enkelt. 

Vecka 19 (18+0)

Publicerad 2014-06-12 07:26:06 i Allmänt

Ny vecka idag och jösses vad tiden går sakta. Min svärmor sa till mig för ett tag sedan att "efter vecka 12 kommer du tycka att tiden flyger förbi, det kommer att gå så fort". Jag konstaterar att svärmor hade fel på den punkten. Ruvning är då tiden går som allra mest långsamt, men det här kommer på plats nummer två. Snigelfart. 

På måndag när vi har RUL är jag ledig. Ultraljudet är kl 14.30 och jag har funderat en del på hur jag ska spendera dagen för att inte gå miste om ledigheten. Nu verkar det ha löst sig hyfsat, på morgonen har jag samtal med psykologen, och ett par timmar därefter tid hos frissan. Sedan är det dags. 

Nedräkning

Publicerad 2014-06-10 19:43:49 i Allmänt

Nu är det mindre än en vecka kvar till RUL. Jag är både förväntansfull och rädd. 17+5 idag och de senaste dagarna har jag känt några slags "ryckningar" i livmodern. Jag kan inte avgöra vad det är, jag vill ju såklart att det ska vara bebisen, men det skulle lika gärna kunna vara muskelryckningar i livmodern. Det är i vilket fall något jag aldrig har känt förut, så det är inte utan att det känns lite spännande. Eller, helt ärligt är det ju så sjukt spännande att jag inte vet vad, men oron dämpar euforin. Jag börjar få en liten kula nu, och trots att oron maler i huvudet att livmodern kan fortsätta växa trots att fostret har dött vill jag tro att det också är ett gott tecken. Hoppas hoppas! 

Saker jag tvingar mig att göra

Publicerad 2014-06-04 17:13:13 i Allmänt

Idag har jag gjort något jätteläskigt. Men ändå jättehärligt. Jag har köpt mitt livs första gravidbyxor. Efter att det kändes som att jag höll på att kvävas när jag cyklade till tåget igår morse med mina "vanliga" jeans konstaterade jag att jag inte kan gå runt med kläder som känns himla obekväma för att jag är skrockfull och orolig. Det är inte byxorna som avgör om detta går bra eller inte, det fick jag intala mig när jag stod i provhytten. 

Det här är en dag som jag har drömt om så länge. Även om jag trodde att jag inte skulle vara såhär orolig över ett par byxor så är det fantastiskt! Jag nästan grät lite när jag stod i kö för att betala. 

För övrigt, eller kanske framför allt, så var det ju dödsskönt med en mudd på magen! 

Imorgon går vi in i vecka 18 (17+0). Snart RUL, snart! 

Vecka 17 (16+3) och tre miljoner på Lotto

Publicerad 2014-06-01 18:22:36 i Allmänt

Söndag idag och jag har varit "långledig" sedan i torsdags. Imorgon är det två veckor kvar till RUL. Jag har också mitt andra psykologbesök imorgon, vilket känns mycket välbehövligt. Igår tog oron helt över min hjärna, efter att natten varit lugnare än under hela graviditeten hittills med bara ett toabesök. Jag var stundtals övertygad om att nu är det kört. Vi var hem till svärföräldrarna en stund under förmiddagen och jag märker hur jag liksom försöker skoja bort min oro lite grann. De frågar hur jag mår och jag berättar att jag mår precis som vanligt, precis som innan graviditeten. Och så berättar jag med ett skratt att jag är jätteorolig. Omgivningen skrattar med. Jag förstår inte varför jag gör så, det finns INGET med den här oron som är roligt. Många människor i min närhet vet att jag är av orolig "sort" oavsett graviditet eller ej, och det är kanske inte konstigt att det blir lite som "the boy who cried wolf", men att jag själv försöker skämta bort det hela när jag på riktigt ligger sömnlös om nätterna blir som att jag kastar smuts på mina egna känslor. Och det är ju i och för sig sant, jag skäms verkligen för den här oron. 

När vi senare kom hem orkade jag inte hålla ihop längre. Jag bröt ihop. Mannen, som annars kan bli ganska trött på min oro (även om jag berättar långt ifrån allt jag oroar mig över för honom), tog mig lyckligtvis under sina vingar, fixade lite mellanmål, kramades och tog med mig ut på en skogspromenad. Det var nog exakt vad min oroliga själ behövde, när vi kom hem igen kändes det ett uns bättre. 

Under de här åren vi har längtat och kämpat har jag hunnit måla upp många bilder av hur det är att vara gravid. Inget av det jag har fantiserat om har stämt hittills. Ingenting alls. Jag har varit så redo för spykaskader och humörsvängningar, jag har längtat efter att gravidhormonerna ska kasta sig över mig, borra sig in och hänga sig kvar i byxbenet likt en arg hund. Jag har trott att magen kommer ganska fort, och att det ska kännas lite som något utanpå kroppen, inte som en helt naturlig del av mig. Och jag har verkligen haft god tid på mig att ladda upp för alla gravidsymptom.

Nu sitter jag här, utan en enda kräka i bagaget, utan någon direkt mage (den ser mer ut, och känns, som att jag har levt på smågodis i tre månader) och utan känsla av en endaste gravidhormon. Snopen, det är vad jag är. Glad, självklart! Men mest orolig för att det inte går vägen. Och det är så synd! 

Jag vill vältra mig i gravidsaker. Jag vill läsa böcker, köpa gravidkläder (vilket faktiskt skulle behövas, jag har inga byxor som känns bekväma just nu, godismagen är lite svullen), fantisera om föräldraledighet, våga snegla på barnvagnar. Och det kommer jag förhoppningsvis att hinna med. Men jag vill inte göra det i sista stund av anledningen att jag inte har vågat tidigare. Jag vill njuta av detta NU, igår, idag, när som helst. Jag vet bara inte hur man gör.

Vi har gjort fyra embryoåterföringar. Två IVF -behandlingar. Ett missfall. En depression, tre månaders blödningar efter missfallet, en hysteroskopi och två längre sjukskrivningar. Vid tiden för beräknad födelse har det tagit tre år, lite drygt. Det har varit den absolut jobbigaste tiden i mitt liv, trots att den också har innehållit en hel del bra saker. Det är klart som fan att mycket står på spel. Det gör det även för de som är gravida på naturlig väg. Om det händer något nu kommer vi återigen att hamna i allt det jobbiga som har varit. Jag är på riktigt skräckslagen. Men att jag låter skräcken ta över nu när vi faktiskt har kommit en bit på väg, när vi har nått ett delmål, är så bortkastat. Det är som att vinna tre miljoner på Lotto och sedan inte lösa in lotten. 

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela