Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

Nåt positivt!

Publicerad 2013-06-26 20:01:43 i Allmänt

Jag har semester om en och en halv vecka! Det är mycket mycket positivt. Jag försöker fokusera på den härliga känslan för att få kraft! Kuratorn som jag var till förra veckan pratade om att det är viktigt att ta ledigt från "barnproducerandet" också, och även om det känns som en stor (STOR) utmaning ska jag verkligen lägga manken till för att ta så mycket ledigt som möjligt från det i sommar. Jag har för avsikt att dricka vin, jogga och hemmafixa! Typ i den ordningsföljden också haha :). Jag längtar så mycket efter att få känna att jag orkar med vardagen. Det senaste året känns det som att jag haft huvudet precis över vattenytan och de mest banala händelser har känts som megavågor som sköljer över. Det har tärt otroligt, och har gett både en fysisk och mental trötthet. Jag längtar efter att simma igen, och jag längtar efter ett lugnt vatten!

Om inlägget igår

Publicerad 2013-06-26 07:45:43 i Allmänt

...jag tror att jag kan ha varit otydlig vad gäller texten igår. Eftersom jag är en av dem som vill bli gravid var det alltså på inget sätt menat att jag skulle råda någon annan med Fridas text. Jag använde texten för att vi som vill bli gravida kan känna igen oss väldigt väl, och den beskriver väldigt bra hur jag tänker och inte tänker. Jag tycker också att den passar människor runt omkring "oss" som vill bli gravida. Den visar hur svårt och hur galet livet kan vara, hur en familjemiddag kan kännas precis hur jobbig som helst, eller hur sönderklämda brösten är innan mens varje månad för det kan ju vara nånting som känns liiite annorlunda som kanske kan betyda att jag är gravid (Säg de bröst som inte skulle vara ömma innan mens om man klämmer lika mycket som jag!). Jag tycker också att mycket är tänkvärt i texten. Och inte helt lätt i praktiken. Som det här med att inte pausa livet. Hur lever man som vanligt när ingenting är som det brukar? När allt känns som ett vakuum. När jag bara vill sova tills allt blir bra. Det är bra att få några råd på vägen, hur svårt det än är att göra verklighet av dem. Sista punkten är ju också väldigt talande. För det mesta är det skit att vara ofrivilligt barnlös!

Hej så länge!

En text ALLA borde läsa!

Publicerad 2013-06-25 16:12:58 i Allmänt

Jag läste ett fantastiskt blogginlägg idag. Hon som har skrivit det heter Frida Gro och här hittar du hela inlägget på hennes blogg.

http://fridagro.blogspot.se/2013/06/oppet-brev-till-dig-som-vill-bli-gravid.html

Jag både grät och skrattade när jag läste det, tänk att vi är fler som känner likadant. Det ger kraft och hopp! Det vore nästintill ett brott att inte klistra in texten direkt här, så här kommer den:

Öppet brev till dig som vill bli gravid

Femton punkter.

1. Det spelar ingen roll hur vanligt det är med ofrivillig barnlöshet eller hur många procent av befolkningen som behöver assisterad befruktning. Din upplevelse av situationen är din egen.

2. Du kommer att möta många självutnämnda fertilitetsexperter som plötsligt vet allt om hur stress och fruktsamhet hör ihop. De har själva blivit gravida på första försöket och kommer att säga saker som att du är spänd som en sträng. Att du ska försöka lite mindre. De förstår inte att de ger dig hela skulden för ett sjukdomstillstånd. Att de säger: genom ditt sätt att vara och tänka gör du dig själv infertil. Att om du bara är lite softare så kommer det som du försökt med i flera år att funka. Att kvinnor blir gravida under brinnande krig, men att du klarar av att göra din kropp totalt ofunktionell, bara genom att tänka. Genom att vara du.

3. Ingen kommer att spekulera särskilt mycket i om din partner är spänd som en sträng eller inte, och hur det påverkar fertiliteten.

4. ALLA känner några (som kanske känner några) som försökte få barn i flera år. Och först när de kom fram i adoptionskön – DÅ blev hon gravid! Detta är totalt oanvändbar information för dig. Om en adoptionskurs, hemutredning, långdragna kommunpolitikerbeslut, 250 000 kronor och åratal av processer med adoptionsförmedlingar är vad som krävs för att göra dig fertil – ser situationen knappast ljusare ut för det. Stäng örat.

5. Kanske tänker du att det ska bli lättare att bli gravid om du bara är lite gladare. Om du svassar runt i stora tyger på en strand, spelar beach volley och klättrar i djungeln. Eller bara går på en konsert. Och vips har det roliga i livet också blivit en prestation. Du sitter vid en lägereld och gapskrattar och tänker gud vad jag borde vara fertil just nu. Jag tänker ju inte på det alls!

6. Men (motsägelsefullt nog): pausa inte ditt liv, hur gärna du än vill det. Du blir inte mer fertil för att du slutar spela tennis, lägger ner bandet, låter bloggen dö och tappar kontakten med bekanta. Ibland kommer det att kännas som att alla aktiviteter som inte genererar barn, är onödiga att lägga tid på. Det är en tankefälla. Fortsätt leva.

7. Det kommer att komma dagar/stunder/perioder då du tvivlar på om du ens vill ha barn. Du sliter som ett djur att få ett liv du inte vet hur det är att leva i. Du kommer att träffa snoriga fyraåringar, korviga, missnöjda bebisar och sjövilda ettochetthalvt-åringar mitt i pågående fertilitetsutredning och fråga dig: vad i helvete håller jag på med. För jag detta krig mot min egen kropp på grund av normer, för att det förväntas av mig? Tänk om jag inte vill! Den känslan kommer kanske att vara skamligast av allt. Men den är helt rimlig. Alla som vill bli föräldrar eller väntar barn har massor av motstridiga känslor i kroppen; förväntan, bävan, kärlek, längtan, oro för att ångra sig sen när kolikbarnet väl ligger där. För dig är den processen segdragen. Du gör ett val varenda månad, att kasta dig huvudstupa in i något helt nytt. Och varje månad blir du besviken. Några veckor senare håller du andan och dyker igen. Och blir besviken igen. Boja på och boja av. Mitt i allt kanske det finns en liten lättnad, en liten vinlust. En liten äventyrslängtan. Mitt i all den bottenlösa frustrationen. Och det är okej.

8. Testknarka är ett tråkigt ord. En testknarkare är inget man vill vara. Men ovisshet är också tråkigt. Så du kanske köper test för 2.50 på nätet och testknarkar dig igenom en vecka i månaden, sprängfylld av otålighet. Övertygad om att det där strecket som NÄSTAN fanns där i morse, kanske finns där på eftermiddagen. Du kommer att se många streck där inga streck finns. Du kommer kanske att ljuga om hur många test du förbrukar, som ett sätt att verka mer sorglös än du är. Sladda förbi köksbordet och utropa; men oj, jag ska ju ha mens snart, kanske dags för ett test? När du egentligen är inne på ditt artonde. Dubbelbestraffa inte dig själv. Känslan av misslyckande när det sista testet i förpackningen visar negativt är tung nog, redan innan du lassat på skammen över att vara en testknarkare. Du gör ditt bästa. Du testar dig fram.

9. Ha inte så bråttom! - kommer många att ropa och veva med armarna. Kanske känner du dig dum då. Girig. Men i själva verket handlar det kanske inte om att få ett barn i morgon. Utan om rädslan för att aldrig någonsin bli förälder. Att harva runt i barnlösheten i åratal och komma ut på andra sidan utan ett dunigt litet huvud mot ditt bröst. Om någon kunde försäkra dig om att du kommer att få ett barn om sju år, skulle du kanske coola ner, boka en resa till Mexico, slarva bort några ägglossningar. Men det finns inga garantier. Och det är det som gör ont. Det finns alltid folk som har försökt längre än du. Som är inne på tjugosjunde IVF-försöket och tycker att du är en rookie som bara försökt i drygt ett år. Men se upp! Detta är också en skamfälla. Är du frustrerad och orolig så är du.

10. Och mitt i allt: rädslan för att vara den där maniska, fixerade, gränslösa barnzillan.

11. Kanske är det många omkring dig som frågar när ni ska skaffa barn. Kanske känns det jobbigt. Eller så är det precis tvärt om: ingen undrar någonting. Det finns en total tystnad kring det där ämnet som påverkar hela ditt liv. Trots att du berättat om barnlösheten för vänner och familj, kanske ingen frågar hur det går. Var tydlig då, säg att du vill att de ska fråga dig om läget på barnfronten (om det är det du vill). Om de fortfarande inte kan/vill/vågar nudda vid ämnet, berätta hur ofta du är i behov av en avstämning. Ni kanske kan ha ett tecken. När du håller upp lillfingret är det dags för barnsnack. När du håller upp handen är det stopp. Huvudsaken är att du inte känner dig ensam, eller drar dig undan. Om du precis fått ett rejält bakslag kan det kännas helt outhärdligt att sitta runt ett middagsbord med sina närmaste och prata om en film. Det är bara du som kan uttrycka vad du behöver. Vifta med fingret. Var ego.

12. Du kanske får tidiga missfall som barnmorskan kategoriserar som sen mens. Och kanske känns det just som en sen mens. Men kanske känns det som en enorm förlust. Kanske har du redan räknat ut datum för beräknad förlossning, smekt dig över din platta mage, berättat för din bästa vän och spånat på hemliga namn. Rivit fram ett par för stora leggings som låg längst in i garderoben, eftersom de snart kommer att behövas. Missfall är aldrig ditt fel. Oavsett om det kommer tidigt eller sent. Att vilja för mycket kan inte generera ett missfall. Och bara du bestämmer vad som har hänt i din kropp. Du har rätt att uppleva händelsen precis som du gör oavsett vilka känslor som härjar i dig. Oavsett om det känns som ett förlorat barn eller en ond blödning.

13. Googlar du efter recept på rabarberpaj hamnar du på Familjeliv. Googlar du efter vandringsresor hamnar du på Familjeliv. Googlar du på ”extremt tidiga graviditetstecken” ”plussa sent” eller ”spökstreck” (dvs intorkade strimmor på graviditetstest som med ett tränat öga kan likna positiva streck. Folk fotar, lägger upp och jämför) hamnar du garanterat på Familjeliv. Och där finns ingen kraft att hämta. Bara nojor och fakta du inte vet var du ska göra av. Du kanske finner en gemenskap med andra som också vill älta hur vanligt det egentligen är att vara gravid TROTS att man har mens. Men Familjeliv är inget tvärsnitt av befolkningen. Där finns ytterligheterna, de mest frustrerade och drabbade av alla. Känner du för att börja halsa hostmedicin, ha sex i en hammock och sluta med citron – gör det. Men försök att sålla bland uppmaningarna. Och inför familjelivsförbud om det bara stjäl din kraft.

14. Det finns faktiskt några positiva saker med den här barnlösheten också. Du och din partner kanske teamar ihop er. Tillsammans bygger ni upp en gemensam längtan som inte hade funnits där om det gick på första försöket. IVF-sprutorna kommer definitivt att bota din skräck för nålar. När du injicerat din egen mage upp till tre gånger om dagen, känns blodprov som en petitess sen. Och om er strävan faktiskt leder till ett barn, är det en viktig resa ni befinner er på. Som ni kan se tillbaka på och dra en massa lärdomar.

15. Men för det mesta är det bara skit att vara ofrivilligt barnlös. Gör ditt bästa för att den här fasen ska vara så bra som möjligt för dig. Oavsett hur den slutar. Barn är ingen rättighet! skriker folk. Nej det är det inte. Men du längtar efter ett ändå.


När brustna hjärtan läker

Publicerad 2013-06-18 10:11:40 i Allmänt

Idag har jag träffat den kurator vi blev tipsade om i samband med att ivf-behandlingen drog igång. Det kändes bra, men nästa tid fick jag först i höst. Semestertider, och känslan av ensamhet blir återigen påtaglig...hur som helst, så fick jag ett bra tips om ett dokument/e-bok att ladda ner. Det handlar om sorg och sorgebearbetning och kan läsas både av den som är barnlös (eller har drabbats av sorg iform av dödsfall, separation etc) och den som är nära/anhörig. Känslan av ensamhet blev lite mindre efter att jag läst skriften, tänk vilket behov vi människor har av att känna samhörighet. Klistrar in länken och hoppas att den funkar.

http://www.sorg.se/dokument/nar_brustna_hjartan_laker.pdf

Känslan...

Publicerad 2013-06-14 16:30:34 i Allmänt

...när folk frågar "hur är det?"...

...och vad svarar jag? ..."jotack, det är bra."

Det är märkligt ändå att det, trots att vi är ganska öppna med att vi genomgår ivf, är så svårt att prata om. Våra familjer vet, och våra närmsta vänner. Ibland vill jag skrika ut till hela världen vad vi går igenom. Inte för att få medlidande, utan för att människor ska veta varför jag drar mig undan, är deppig, småtjock och rätt ofta lite folkskygg. Jag har sedan min depression (som för övrigt gör sig påmind fortfarande/igen) fått öva mig på att göra saker för min egen skull och inte för andras. Just nu orkar jag knappt göra saker varken för mig eller för andra. Men just detta kanske är en utmaning för mig som egentligen inte har med ivf-behandlingarna att göra utan någonting annat. Jag kanske måste lära mig att det är okej att säga nej till aktiviteter, släktträffar eller kvällsjobb utan att ha en förklaring. Mer än att det känns och är bra för mig...

Nu tar jag i alla fall helg. Det känns bra!

Att bara vara jag

Publicerad 2013-06-11 13:34:02 i Ofrivillig barnlöshet, bonusbarn

Som jag har berättat i presentationen bor jag med min man och varannan vecka också hans son från ett tidigare förhållande. Det har många positiva sidor att få leva "familjeliv", det skänker en hel del glädje och tvingar oss att leva här och nu. Det är också en stor förmån att få leva med ett barn, även om det inte är biologiskt. Men det har också en del baksidor. Missförstå mig inte, dessa baksidor har inte något att göra med barnet personligen, utan situationen runtomkring. Sonen, som vi kan kalla Y, är en fantastisk liten person som snart fyller sju år och som har tagit emot mig med öppna armar. Jag lärde känna honom när han var fyra år och det är fascinerande att se någon utvecklas och växa (även jag själv). En del säger när vi pratar om våra svårigheter att få ett gemensamt barn att "ja, men ni har ju Y", som om det skulle vara en tröst. Nej, vi har inte Y. Min man har Y, jag kommer aldrig att ha. Jag tvättar Y:s kläder, städar Y:s rum och lagar Y:s mat (vi delar givetvis på sysslorna jag och mannen). Men när det handlar om föräldramöten, utvecklingssamtal, beslut som rör skolan, upplägg av veckobyten eller läkar/tandläkarbesök får jag stå tillbaka. Y har en annan mamma och kommer så alltid att ha. Jag är, som han själv uttrycker det, hans "låtsasmamma" (jag själv föredrar uttrycket bonusvuxen).
Mamma på låtsas.
 
Jag tror att min sorg över våra hittills misslyckade försök att få ett gemensamt barn ibland förstärks av att min man redan har upplevt hur det är att få barn. Ibland känner jag mig avundsjuk, bitter och ledsen över det. Jag vill mer än någonting annat uppleva det tillsammans med honom. Det är inga känslor jag skryter med direkt, eller som gör att ni ser mig som en fin människa. Jag vet. Men de kommer till mig då och då. Det är heller inga känslor och tankar som gör processen lättare på något sätt, eller som hjälper mig att blicka framåt och tänka positivt. Snarare tvärtom. Men de kommer ändå till mig då och då. Jag känner mig på något vis överflödig. Jag arbetar med barn och ungdomar och är mycket väl medveten om att jag som vuxen inte alls är överflödig i Y:s liv, utan kan bidra med mycket under hans uppväxt. Jag kommer förhoppningsvis vara viktig i hans liv och han är och förblir viktig i mitt. Men om jag och min man inte lyckas med våra försök att få ett gemensamt barn är det bara en av oss som kommer att vara barnlös.
Jag.
 
Det är jobbiga tankar. Det känns "fult" att prata om. Det är något jag måste förhålla mig till och hantera. Ständigt. 
 
Jag vill vara mamma på riktigt.

Ledigt

Publicerad 2013-06-05 17:46:26 i Allmänt

Idag jobbade jag halvdag och hade på eftermiddagen besök av en fin vän. Det känns skönt att omge sig med människor som vet att jag gråter en skvätt då och då. Nu har vi ledigt resten av veckan och helgen och passar på att åka iväg till stugan för att hämta kraft. På återskrivande nästa vecka. Trevlig helg!

En tillbakablick del 3 - FET nr. 1

Publicerad 2013-06-04 20:46:34 i IVF, FET

Ägglossningen/omslaget kom en lördag. Fredagen därpå väntade vi med en klump i magen tills labbet ringde. Eftersom vi hade två embryon i frysen var chanserna goda att ett av dem klarade sig, men oron fanns där. Det visade sig glädjande nog att det första embryot de provade att tina klarade sig och vi satte oss i bilen. Läkaren berättade att embryot såg jättefint ut och höll på att kläckas ur sitt skal. Väldigt bra, tydligen. Eftersom jag har IBS och eksem och hade läst en del om aggressivt immunförsvar passade jag på att fråga om det. Det framkom att jag hade dessa (vilka de nu är) antikroppar i blodet och fick recept på Prednisolon. Utöver det fylldes Apotekspåsen med Trombyl, Progynon och Lutinus. Jag var om möjligt ännu mer hoppfull än vid första behandlingen. Nu hade de ju "kommit på" varför det inte funkade tänkte jag! Dags för ruvning igen...testdag på dag 12 då det ju var en blastocyst. Jag kände mig lite lugnare den här gången. Jag visste att jag överlevde besvikelsen och sorgen förra gången. Men tanken på att behöva gå igenom samma sak igen gjorde mig gråtfärdig och livrädd.
 
Tydligen var det inte vår tur den här gången heller. Vi tjuvtestade på dag 8...minus. Vi tjuvtestade dag 10. Jag grät mer eller mindre i tre dagar, men hoppet fanns kvar. Det var ju för tidigt att testa dag 8 och 10, herrgud hur tänkte jag...Vi tjuvtestade dag 11, morgon och kväll...minus och minus..och jag testade lika mycket minus på testdagen, då jag även började blöda. Min man suckade på testdagens morgon när jag meddelade att det inte skett någon förändring...fem test ljuger väl inte, sa han. Jag var svullen av Prednisolon, hade ont i brösten av Progynon och Lutinus och var förtvivlad. Jag ringde till kliniken och meddelade resultatet till en sköterska som också gav mig en telefontid med läkaren.
 
Det är en vecka sedan minusen imorgon och vårt nästa FET blir i höst. Vardagen rullar på...eller rullar på...hur gör man för att klara av vardagliga saker i den här karusellen? Jag har inte klurat ut det ännu. På något vis är livet lite som ett vakuum där tankarna är på ett ställe och kroppen på ett annat. Det mesta runtomkring mig känns rätt trivialt. Jag åker till jobbet, åker hem från jobbet, gör ungefär det jag brukar på kvällarna men inget känns viktigt. Livet känns bara så jävla orättvist. Att fånga dagen har aldrig varit så svårt. Jag antar att ni som varit eller är i samma sits har hittat sätt att hantera tillvaron för att härda ut på något vis...hur gör ni? Imorgon ska jag ta kontakt med fertilitetsmottagningens kurator för att förhoppningsvis få en tid för att ventilera hjärnan.
 
Heja alla som går igenom detta! Tjing för ikväll!
 
 

En tillbakablick del 2 - IVF nr. 1

Publicerad 2013-06-03 20:49:26 i IVF

I början av 2013 startade så vår första behandling. Jag hade hört massor av berättelser om hur dåligt många kvinnor mår i samband med alla hormoner och försökte ställa in mig på det värsta. Efter mötet och genomgången av alla mediciner med sköterskan på fertilitetsmottagningen konstaterade vi att berget av orosmoment och osäkerhet tornade upp sig framför oss. OM nässprayen funkar får vi börja med sprutorna, OM äggblåsorna ser bra ut blir det ägguthämtning, OM det finns några ägg att hämta kan de befruktas, OM något eller några ägg blir befruktade ska de odlas och OM de klarar odlingen kan ett embryo återföras. Sen ska det dessutom fastna. Och sitta kvar. Jag försökte tänka på en sak i taget, men för mig var det absolut värsta med vår första behandling den psykiska pressen. Så många moment som kunde gå fel. Mitt mående i övrigt med alla hormoner var okej, jag var trött, sugen på ostbågar, ökade i vikt och hade en och annan svettning på nätterna. Annars var det inte så farligt, och jag tror att jag verkligen klarade mig lindrigt undan biverkningar från medicinerna. Fem-sex veckor gick och både nässpray och sprutor gjorde vad de skulle. Nio ägg hämtades ut, fem blev befruktade med ICSI (mikroinjektion, spermier "sprutas" in i ägget för att på så sätt "tvinga" ihop ägg och spermier), ett embryo till mig och två till frysen. Vi var glada över att få två eskimåembryon men hyste alla våra förhoppningar till det alldeles perfekta embryot som återfördes (blastocyst). "Ett finare embryo kan man inte få" sa läkaren till oss vid återföringen (ET). Det blev dags för ruvning. Testdag 18 dagar efter ägguthämtning, dvs 12 dagar efter ET. Jag var ömsom hoppfull, ömsom förtvivlad. Hur skulle jag klara av fler behandlingar psykiskt om det inte lyckades nu? Statistiken över graviditeter efter första färskförsöket äve förvisso positiv och chanserna är betydligt bättre än utan behandling, men trots det är det fler som inte blir gravida än som blir det efter första behandlingen. Jag visste inte hur jag skulle tänka för att stå ut under ruvningen. Min man var i princip bombsäker på att det hela skulle lyckas och det hände mer än en gång att vi nästan blev osams för att jag uttryckte mina tvivel. Fem dagar efter ET bötjade jag blöda. Två dagar senare var mensen ett faktum. Trots det hoppades jag fortfarande när jag ringde till IVF-kliniken att sköterskan skulle säga att jag inte skulle oroa mig. Men det sa hon inte. Vår första behandling hade misslyckats. Just då trodde jag att jag skulle gå sönder av gråt.
 
Jag gick inte sönder, såklart. Vi fick beskedet att efterföljande månad skulle vara behandlingsfri och efter det skulle vi få möjlighet att göra en frysåterföring (FET) i naturlig cykel. Under förutsättning att min ägglossning kom vilken dag som helst i veckan UTOM en måndag eftersom kliniken har stängt för frysåterföringar på söndagar (som i så fall skulle ha blivit vår FET-dag, 7 dagar efter ägglossning). Oros- och stressmomenten fortsatte. Dessutom var vi ju tvungna att blicka framåt på något sätt. Få tillbaka hoppet. Överskottshormonerna lämnade sakta men säkert kroppen vilket kändes skönt. Jag började ta akupunktur i hopp om att det kunde göra underverk. Månaden som gick var nog en av de långsammaste jag har upplevt. Plötsligt kändes allt som innan utredningen och behandlingen började igen. Totalt hopplöst. Nästa kontakt med kliniken skulle inte bli förrän månaden därpå då jag fick ägglossning och väntan kändes fördärvlig. Vi kände oss ensammast i hela världen.
 

En tillbakablick del 1 - det första året av försök

Publicerad 2013-06-02 09:18:00 i Fertilitet

I min beskrivning är jag ganska fåordig, så jag tänkte ge er en lite mer långdragen version nu. Den kommer mycket troligt att bli uppdelad i flera inlägg. Jag börjar från allra första början i vår ägg- och spermiehistoria.
 
Vi bestämde oss ganska tidigt i vår relation för att vi ville ha barn tillsammans. Vi hade båda längtat länge efter barn (jag efter ett första och min man efter fler) och familj och eftersom vi känt varandra en tid innan vi blev ett par och båda var i närheten av 30-årsåldern (jag 28 på väg till 29 och min man 30 på väg till 31) kändes tiden mer än inne att försöka skapa ett liv. "Vi ska leva som vanligt" var orden vi sa den dagen vi bestämde oss för att bilda familj. Det gick ganska bra i ungefär fem månader. Stressen och frustrationen ökade för varje gång mensen kom, men vi pratade en hel del om det och lugnade oss med att "det har ju faktiskt inte gått ett år än, de allra flesta lyckas ju inom ett år". Det gick ytterligare några månader och jag kände att jag hade svårt att hantera nederlaget varje månad när mensen kom. Eftersom min man redan hade ett barn tillskrev jag misslyckandet mig själv och min kropp. Livet kom plötsligt att handla om att räkna dagar, kissa på stickor, fundera på äggkvalité, googla på hur man boostar fertiliteten, planera samlag osv. Många andra tankar och känslor från tidigare i livet kom också i kapp mig under den här tiden, och allt tillsammans gjorde att jag hamnade i en depression och blev sjukskriven under några månader. Jag var totalt slut mentalt. Runt omkring oss fullkomligt ploppade det ut barn och det kändes som att jag gick i en grå dimma. Vi var uppenbarligen inte räknade till skaran "de allra flesta". När ett år hade gått kontaktade vi fertilitetsmottagningen i vårt landsting för en utredning.
 
Utredningen tog sammanlagt någon månad att genomföra. Den visade...inget anmärkningsvärt..."det ser fint ut". Passage i äggledare, friska äggstockar, egen ägglossning, något sämre sköldkörtelvärde som skulle korrigeras med Levaxin men annars bara fint. Mannens prover visade heller inget anmärkningsvärt och förklaringen till varför det inte fungerade uteblev. Vi är oförklarligt barnlösa. Däremot ansåg läkaren att just eftersom att allt verkade okej skulle troligtvis Pergotime inte hjälpa oss nämnvärt, och vi blev erbjudna att "direkt" börja med IVF. Där och då kändes det som en skjuts i rätt riktning (vilket det fortfarande naturligtvis är, även om det inte känns så) och hoppet återvände.

Sommarens första dag och första inlägget!

Publicerad 2013-06-01 21:16:23 i Allmänt

Välkommen hit! Jag önskar att allt vore annorlunda, så att denna blogg inte hade "behövts". Men kloka människor säger att det är viktigt att acceptera det du inte kan förändra...så om nu livet har bestämt sig för att vara surt mot oss just nu kommer denna blogg att bli mitt sätt att ventilera tankar kring labbstorkskarusellen vi är inne i. Mina inlägg kommer att vara av blandad karaktär; ledsna, sorgsna, arga, hoppfulla, frustrerade, fyllda av hormoner, fyllda av spänning och oro. Precis som livet är just nu alltså, och som jag tror att många i samma situation känner igen sig i. Det har jag nämligen också förstått, att jag och min man inte är ensamma i denna sits. Trots det känner jag mig ibland ensammast i hela världen i denna cirkus av ägg, sprutor, svullnad, väntan, ruvning och blödningar. Skriv gärna en kommentar om du kikar in! Kram på er!

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela