Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

Blä

Publicerad 2014-01-31 07:32:31 i IVF

Jag har nog haft vad man skulle kalla lindriga, ibland kanske måttliga, PMS-besvär tidigare i livet. Men nu förstår jag hur jobbigt det måste vara för de som har svåra besvär. Jag känner mig personlighetsförändrad. Jag har liksom ingen förmåga att behärska mig ordentligt. Jag minns inte att jag reagerade så här på sprayen förra behandlingen, och det gör mig då såklart lite orolig över om jag är så här konstig enbart på grund av oro för hur allt ska gå...För samtidigt som jag gråter i duschen på morgonen oroar jag mig också för om jag kommer att bli nedreglerad över huvud taget. Och jag tvivlar hela tiden på om det verkligen kan vara biverkningar jag känner...jag tycker att de kommer ganska snabbt i så fall...jag är orolig för att jag är på väg att bli galen på riktigt...Hjärnan är i en enda stor röra. Och det värker i huvudet. 

Bubblan

Publicerad 2014-01-30 07:32:39 i IVF

Idag är det alltså dag 6. Jag är så ARG! På allt men ändå inget specifikt. Jag har en sån arg känsla i hela kroppen. Och jag har verkligen tuggummi i huvudet. Jag kan inte tänka. På riktigt! I övrigt har förkylningen i princip lämnat min kropp, och jag kan konstatera att det var inte den som orsakade svedan i halsen. Det är fortfarande Synarelan. 

Nu är jag också helt inne i "spraybubblan" igen. Bubblan där allt handlar om behandlingen och ingenting annat känns relevant att lägga energi på. Att jobba är ett sånt exempel, det känns totalt oviktigt just nu. Jag är helt ofokuserad och eftersom jag inte kan tänka uträttar jag inte direkt stordåd. Jag vet inte om den här bubblan är dålig eller bra. Är den någon slags mekanism för att liksom fokusera på det stora i behandlingen, eller är den av ondo för att den gör vardagen betydligt jobbigare? Jag vet inte riktigt... 


Spraydag 3

Publicerad 2014-01-27 20:37:58 i IVF

Än så länge det mesta under kontroll. Jag har dragit på mig en förkylning mitt i allt, bättre timing kunde jag ha haft, men så är det kanske alltid. Bättre nu än under sprutperioden försöker jag tänka.

Jag blir lite kass i halsen av Synarelan. Det bränner och svider. Och smakar riktigt trist, men det skrev jag i mitt förra inlägg. Det där med att det bränner kan ju ha att göra med förkylningen också, jag vet inte riktigt vad som är vad...

...jag konstaterar i vilket fall att det är (som pensionärer brukar säga) "huvudet upp och fötterna ner" än så länge.Spraydag 1

Publicerad 2014-01-25 21:25:32 i IVF

Det har varit en bra dag. Jag har storstädat, promenerat, shoppat blommor och ätit smågodis. En riktigt skön lördag har det varit. Den första skillnaden från förra behandlingen jag har upptäckt är att Synarela smakar mer illa än Suprecur. Inte så att det inte går att stå ut, men den sitter i längre på något sätt, och kittlas i halsen/gomen. Mina spraytider är 8.30 och 20.30, tror det kommer att passa mig och livet. 

Jag har ju såklart hunnit oroa mig lite också. Idag har orosmomentet varit om Synarelan stod för varmt, alltså över 25 grader, när jag just hade hämtat den. Så...för att jag ska slippa oroa mig under hela nedregleringen köpte jag en innetermometer idag. Lite har jag lärt mig av terapin hittills ändå :), bland annat att göra något konkret åt oroskänslorna. Och det verkar vara lugnt med temperaturen, så nu ska jag försöka släppa det. Det verkar vara en hel del olika bud kring förvaringen. Förra gången hade jag alltid sprayen i kylskåp, men apotekaren som sa att Synarelan ska förvaras i rumstemperatur men ej över 25 grader. Så...jag litar på det.

Ha en fortsatt skön kväll! Kram på er!

När det närmar sig

Publicerad 2014-01-24 16:18:17 i IVF

Imorgon är det spraystart. Jag har tänkt och trott att jag nog är ganska stabil trots att jag vet vad som väntar. Men jag tror jag får tänka om. Idag har jag en arg dag. Jag känner mig arg inifrån och ut. Så blir jag ofta om jag oroar mig för något utan att riktigt inse att jag går och oroar mig. När jag gick till tåget idag och kände mig förbannad på alla människor som gick ivägen och nästintill gråtfärdig när jag inte visste vilken vagn som var obokad (och som jag kan sitta i) slog det mig. Jag är ett nervvrak. Och så måste det kanske få vara just idag. Det är en ganska skön tanke att tänka, att det kan få vara som det är bara. Så länge det inte går ut över andra kanske jag bör tillägga. 

Tack för era kommentarer och pepp!
Kram och tjing för idag! 

Snart spraystart

Publicerad 2014-01-21 20:43:10 i IVF

Nu har vi fått besked om att starta IVF #2 på lördag, den 25:e. Vi blev förvånade att det gick så snabbt trots "försvunnen" remiss. Hur som helst, så laddar vi nu...Eller...det kan vara så att det är mest jag som laddar...Det är verkligen en sjuk situation, där jag på ett sätt inget hellre vill eftersom det kan hjälpa oss, men på ett sätt vill jag bara lägga benen på ryggen och springa iväg från alla mediciner. Den här gången är mina förhoppningar mindre än förra året vid den här tiden när vi inte visste vad som väntade. Det är mest sannolikt det som gör att det känns betydligt mycket jobbigare den här gången. 

Hur som helst, så ska jag spraya med Synarela den här gången, förra gången hade jag Suprecur. Är det någon av er som har erfarenhet av att byta på detta sätt? En fördel verkar dock vara att jag bara behöver spraya 2 ggr per dygn istället för som tidigare 3 ggr. Skönt! Förra gången ställde jag klockan varje dag på 6.00, 14.00 och 22.00. Att använda Synarela kommer att innebära att jag slipper spraya lika tidigt på morgonen. På vardagar spelar det ingen roll, däremot kan det vara skönt att kunna sova lite längre på helgerna. Jag har inte fått fullständiga instruktioner ännu, de skulle tydligen komma på posten sa sköterskan i torsdags...ännu har de inte kommit, men jag hoppas på imorgon. 

Jag funderar en del kring taktiken för denna behandling. Taktiken för att hantera vardagen, och livet över huvud taget. Jag tänker ungefär så här:
1. Jag ska vara lite snällare mot mig själv den här gången. Snällare på så sätt att jag ska försöka tänka på att det är okej att ta en dag i sängen om det behövs. Om huvudvärken tar kål på mig, eller om det har varit en vakennatt med massor av tankar. Det är okej att inte försöka vara hård och stark och köra på. Det är jag inte innerst inne, så varför lura både mig själv och andra? 

2. Jag ska tillåta mig att vara en "jobbig" patient. Förra året innebar trots allt framsteg eftersom jag faktiskt för en kort stund var gravid, så att nu byta klinik innebär en del oro och frågor. De frågorna ska jag ställa, istället för att grubbla i min ensamhet och må dåligt. Jag ska försöka tillåta mig själv att framföra mina önskemål.  

3. Jag ska ta hand om mig själv bättre än förra gången. Motion funkar bäst för att skingra tankar, så jag ska tvinga både mig själv och mannen att tvinga mig ut i friska luften när oron blir som värst. Jag vet att det hjälper, och trots att jag har svårt att ta initiativet när livet känns som jobbigast är det vad jag mår bäst av. Jag inleder också nedregleringen med att gå på en ansiktsbehandling nästa vecka, vilket verkligen känns lyxigt och ett sätt att peppa mig själv lite extra. 

Hur ser det ut nu, trots att jag läser bloggarna ni har som kommenterar har jag inte stenkoll, är det någon som sprayar samtidigt som mig?

Hur fan tänkte dom?

Publicerad 2014-01-15 08:12:48 i Allmänt

Oj vilken bloggsvacka jag har varit i. Det är som att jag har behövt hämta lite luft utanför den här barnlöshetsbubblan...Jag har nästan försökt förtränga situationen på något sätt. Det har givetvis inte gått särskilt bra, så nu är jag tillbaka. Idag blir det nog lite av en klagosång mina vänner...Jag är nämligen arg. 

Jag har berättat för alla mina kollegor under ett gemensamt möte där alla var samlade vad som väntar oss nu i början av året (vi vet ännu inte riktigt när, och jag kommer till det lite senare). Jag gjorde det för att det känns bäst för mig. Jag förklarade lite hur det kommer att gå till (om vi ska göra det långa protokollet vill säga, men det har låtit så hittills) och att jag säkert kommer gråta en hel del men att det inte behöver vara en stor grej. Jag orkar inte köra det där smygandet och sitta på toaletten och gråta, eller försöka vara som vanligt och köra någon slags superkvinne-image. Jag är lite som en öppen bok och det kändes viktigt att de vet om att det inte handlar om att de behöver tycka synd om mig eller känna att de hamnar i en konstig situation om jag börjar gråta. Det är liksom bara så livet kommer att vara nu framöver en period och det kommer att påverka jobbet hur jag än gör. 

Hur som helst...jag gick sedan in till en kollega som frågade lite mer om tider under behandlingen osv...jag förklarade igen att jag ännu inte vet något, och då frågade kollegan när min man gör sin insats under behandlingen. Jag svarade att det är när vi hämtar ut ägg. Då får jag till svar: 
- Usch, stackaren, det kan inte vara lätt att få till det i en pressad situation och i burk och allt. Fy. 

Jag tycker att jag ofta försöker se saker från olika perspektiv, och vara ödmjuk och förstående. Men någonstans har jag en gräns. Jag förstår att det måste vara en sjuk situation att gå in i ett "runkrum" och prestera på beställning. Jag förstår också att det kan vara svårt och kännas jättejobbigt att ha pressen på sig att det måste finnas något i burken innan man lämnar rummet och jag har förstått att det vid vissa tillfällen kan bli så jobbigt att de får ta ut spermier med hjälp av biopsi. 

...Men helt allvarligt, hur fan tänkte kollegan? I de allra flesta fall funkar det, och när det gör det gör mannen sin insats vid ett tillfälle, en gång under behandlingen. När gör kvinnan sin insats? Tja...sisådär under sex till åtta veckor. Varje dag, varje timme, varje minut. Mental och hormonell katastrof.

Jag hoppas verkligen att jag missförstod kollegans kommentar, men när jag gick därifrån kände jag mig uppriktigt förbannad. Jag önskar att jag hade funnit mig i situationen och sagt ungefär det jag har skrivit nu. Men jag fann mig såklart inte. Istället sjunger jag ut i klagosång för er. Jag hade förstått bättre om kollegan hade sagt något i stil med att "det måste vara jobbigt för mannen att leva med dig som kvinna som är så påverkad av hormonerna" eller liknande. Det förstår jag fullt ut, och det måste vara skitjobbigt. Men att tycka synd om mannen (oavsett vilken man det är alltså) på grund av det enda provet han måste lämna förutom de inledande blodproverna, det tycker jag är en jävla massa skitsnack och en sjukt felaktig bild av vad en behandling innebär! 

Det märks att jag har gått och retat upp mig för det här va?! Jag överreagerar säkert också, men det var nog faktiskt en av få kommentarer som jag har känt att jag har blivit riktigt ledsen för. Inte för att alla ska tycka synd om kvinnan som genomgår hormonbehandlingen, utan för att jag någonstans inom mig trodde och hoppades att, även om människor som inte gått igenom IVF aldrig kommer att kunna förstå allt vad det innebär, åtminstone förstår att det är något påfrestande, i synnerhet för kvinnan. I mitt förra inlägg skrev jag om det här med acceptans för att människor runtom inte förstår, och jag vet inte, jag kanske får ta tillbaka att jag har slutit fred med den tanken? Jag kanske får acceptera att jag ännu inte har accepterat? Eller så får jag bara vara arg för en stund, helt enkelt. Det går ju över....

Jag är arg för en till sak också. Vi hade kommit överens med vår fertilitetsmottagning att jag skulle kontakta dem när de öppnade den 7/1 angående nästa behandling. Så gjorde jag. Jag fick beskedet att de visste väldigt lite om det nya samarbetet med Linné men att alla remisser var skickade och de väntar på svar. Jag frågade lite vad de trodde att vi kunde förvänta oss när det gäller behandlingsstart (jag har min dag 21 nästa lördag och dag 1 nästa mens någon gång en vecka senare), om vi hade förstått det rätt att det kanske skulle vara möjligt att få börja under denna cykel. För att vi ska veta om vi ska ladda upp mentalt eller inte. Det svar jag får är: 
- Det kanske kan vara möjligt, men bli inte besviken om det inte blir så. 

Jag blev besviken bara jag hörde svaret. Jag pratade med dem igen i måndags i ett annat ärende och sköterskan säger då att remisser var skickade den 9/1 (konstigt eftersom att den sköterska jag pratade med den 7:e sa att de redan var skickade...). Min man och jag pratade lite om detta, och kom fram till att vi gärna skulle vilja veta om det är väntetid på Linné, eftersom det tar ganska mycket kraft just nu att bara spekulera. För oss har det inte jättestor betydelse om vi får börja nästa månad, men det känns jobbigt att inte veta vad vi ska ställa in oss på. Så vi skickar ett mail. I måndags kväll, alltså den 13/1. Igår fick jag svar. De har inte fått någon remiss på mig. Jag kontaktar mitt "hemsjukhus" igår den 14:e och får till svar att remisserna blev skickade måndagen den 13:e. Jag bara undrar hur allt detta går ihop...tilliten till hemsjukhuset blev ännu sämre och jag känner mig förbannad för att de ger oss olika svar. Men det hjälper oss inte att uttrycka vår ilska till dem, så vi får bara finna oss i att inte veta. Någonting. Alls.

Nu när jag har fått ur mig lite av min ilska ska jag försöka släppa allt detta och istället samla kraft. Eftersom begreppet tid får en helt annan dimension i IVF-sammanhang spelar en månad hit eller dit egentligen verkligen ingen roll...Men vi hade nog både medvetet och omedvetet laddat nu, och vi känner oss båda vilsna och snopna. Vi får se hur det blir. Det kan bara bli bättre!

Ha en bra dag! 

God fortsättning!

Publicerad 2014-01-01 15:32:07 i Allmänt

Är det bara jag, eller låter uttrycket "god fortsättning" otroligt gammaldags?! Hur som helst, så hoppas jag att ni har det bra! Mitt nyår var lugnt och skönt med god mat, rödvin och trevligt sällskap. Nu är det alltså nytt år...Det är längesedan jag tyckte att det var såhär stort med ett nytt år som jag gör just nu. Det känns på något sätt viktigt att "bli av med" 2013 och verkligen ladda om på alla plan. Det nya året har verkligen en stor symbolisk betydelse,,, och det kanske är bra. 

Jag bestämde mig för ett par saker inför det nya året, inte som nyårslöfte direkt, mer som presenter till mig själv. En av de sakerna är att jag ska ta kontakt med en terapeut efter helgen. Jag har ju gått hos kurator lite sporadiskt under hösten, och i slutet av 2012/början av 2013 gick jag hos en psykolog vid tio tillfällen - de tio tillfällen man får gå hos en psykolog genom landstinget i "mitt" landsting. Jag har en hel del saker som jag skulle vilja en gång för alla reda ut med mig själv. Det handlar inte bara om barnlösheten, men det är klart att den också är en stor del och utmaning i allt. Men för att orka med det jobbiga i den behöver jag vara lite extra snäll mot mig själv och rensa ut lite annat. Det handlar också om att jag vill bli bättre på att leva under tiden som ofrivilligt barnlös. Vem vet hur länge livet ser ut såhär?! Att gå i terapi lämnar inte över ansvaret till någon annan att göra så att jag mår bättre. Men det kan hjälpa mig att hjälpa mig själv hantera allt det jobbiga.

Hur ska ni vara lite extra snälla mot er själva i år?

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela