Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

När ska resan hit sluta spela roll?

Publicerad 2015-01-21 09:03:23 i Allmänt

Vi njuter av dagarna och av livet. Alvida är livet själv på något vis, hon är så mycket mer än vad jag någonsin kunde föreställa mig. Kanske är det därför jag blev lite chockad när hon kom. Hon var så fulländad och så full av liv. Mina katastroftankar hade inte gett utrymme för att tänka på en frisk, levande bebis.

Jag funderar en del på vägen hit. På resan. Resan som har satt djupa spår. Ännu har den stor betydelse för mig, trots att vi har fått vår bebis. För vissa kanske den slutar spela roll när barnet har fötts, jag är lite mer av ältande karaktär än så. Däremot är det inte så att jag tänker enbart jobbiga eller sorgliga tankar om det vi har gått igenom, jag kan samtidigt känna mig stolt och stark och glad över att vi faktiskt har fixat det. 

Jag skulle vilja prata mer om det, dela med mig. Massor av par kämpar fortfarande, vissa kämpar för alltid. Vi har varit lyckligt lottade och ändå är det det absolut tuffaste jag har gått igenom i livet. Fler behöver få kunskap om vad ofrivilligt barnlösa går igenom. 

Jag har, av respekt för min man som inte tycker att det är "något att berätta", inte varit jätteöppen med våra behandlingar och hur vårt liv har sett ut. Våra familjer, mina kollegor och nära vänner vet, men i övrigt har jag legat lågt. Förutom här på bloggen. Jag önskar att jag skulle kunna dela med mig på fler sätt.

Att vara mamma

Publicerad 2015-01-14 09:20:21 i Allmänt

Jag sitter med sovande bebis i famnen och undrar vad hon drömmer om när hon flämtar till och ler eller piper. Tänk att hon är vår alldeles egna lilla tjej. Jag vet inte om jag har förstått det ännu faktiskt. 

Jag har tänkt rätt mycket på det här med att vara mamma. Innan hon kom tänkte jag att jag på något sätt skulle bli en annan person när hon föddes. Det är möjligt att personer i min omgivning tycker att jag förändrats, men jag känner mig precis som vanligt. Jag kände lite lika under graviditeten, jag trodde att jag skulle förändras men kände mig precis som vanligt. Men det är klart att det har hänt saker med mig även fast jag själv inte reflekterar över det. Däremot vet jag inte om jag helt har hittat min roll som mamma ännu, jag känner mig fortfarande osäker i många situationer och tycker att det verkar som att andra tycker att det är så "lätt" att ha barn. Jag tycker inte det är direkt lätt, däremot är det det häftigaste man kan vara med om. 

I går var jag och Alvida ut på heldagsäventyr då vi hälsade på en kompis i hennes lilla butik. Allt gick jättebra, men det är först nu jag "vågar mig ut" på egen hand en dag. Inte för att hon är krånglig på något sätt, utan för att jag har känt mig alldeles för osäker för att våga. Jag har varit rädd för att hon skulle få skriktimmar eller att det skulle bli tokigt med maten på något sätt...eller något annat oförutsägbart. Jag tror att jag har haft svårt att vänja mig vid att varje dag, varje timme är oförutsägbar. Jag har inte känt mig som någon "supermamma" som en del säger att man gör, snarare som Bambi på hal is med inslag av Lille Skutt-osäker och lite nervös. 

Jag tror inte det är bara negativt att känna som jag gör, vi har liksom tagit det i vår egen takt och på vårt eget sätt. Jag har ingen nära vän som har barn i Alvidas ålder eller är föräldraledig (det hann de med några år innan oss eftersom vår väntan blev betydligt längre än nio månader) och även om jag har känt att det är lite tråkigt känns det också lite skönt att inte behöva jämföra sig när jag har känt mig så osäker. Jag jämför mig så det räcker med de andra föräldrarna i föräldragruppen. 

Jag är himla glad över att jag har tillåtit mig själv att vara Lille Skutt. Hur ska jag kunna vara annat efter 32 år utan barn tänker jag? Kanske är det den största förändringen som skett med mig sedan hon kom, att jag tillåter mig själv att vara ovan, osäker och rädd. 

Två månader idag

Publicerad 2015-01-12 16:33:21 i Allmänt

Ja, det stämmer som alla säger, tiden går galet fort. Vår lilla tjej är två månader idag! 

Vi börjar få ordning på tillvaron. Hoppas jag. Efter att jag slutade delamma blev Alvida förstoppad och har haft krångel med magen sedan dess. (Gissa om mamman har dåligt samvete...) Vi blev rekommenderade Lactulos men det fick hon jättemycket gaser och knip av så efter en vecka med flera helt tröstlösa heldagar slutade vi med det och ger nu istället rapsolja i ersättningen, magdroppar och magmassage. Jag blir överlycklig varje gång hon lyckas bajsa, tänk att bajs kan bli nåt så fantastiskt! 

Jag har också hunnit med några besök hos läkaren. Med ärende underliv...klådan har varit mig hack i häl och jag har haft ont. Två dagar innan julafton (efter att bm hänvisat mig) var jag till gyn och läkaren konstaterade att det hade vuxit en tråd av slemhinna tvärs över slidöppningen (där kan man snacka om att musslan slutit sig!). Den var väldigt öm men hon ville inte göra nåt åt den utan sa att "den kan gå av vid sex till exempel, men det är inget farligt". Farligt nej, men med tanke på hur öm jag var kändes tanken på sex någonsin igen i mitt liv helt och hållet omöjligt. Jag fick bedövningssalva utskriven. Det hela kändes lite hopplöst på något sätt.

Nu har det gått tre veckor sedan det läkarbesöket och klådan kommer och går, och jag har känt mig oerhört mentalt besvärad av slemhinnetråden. Dessutom ömmar den.  Så jag fick nog i torsdags. Jag ringde gyn och fick en tid idag. Mycket riktigt är svampen kvar så jag fick starkare medicin och så klippte de bort slemhinnetråden! Det var inte alls skönt och just nu svider det och ömmar, men mentalt känns det toppen! Nu kanske ett sexliv kan bli aktuellt någon gång trots allt. Jag känner mig fortfarande "sargad" i underlivet, antagligen för att svampen varit där och "stört" läkning och så...men nu hoppas jag verkligen att det vänder! 

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela