Storken har flugit vilse...

Följ vår resa genom IVF-världen. En värld full av längtan, hormoner, hopp och förtvivlan.

Om tiden på BB, amning och underliv

Publicerad 2014-12-09 19:22:47 i Allmänt

Vi fick stanna på BB så länge som vi önskade. De har nyligen beslutat i vårt landsting att papporna inte får sova kvar på BB, men vi fick vara kvar båda två och ingen körde iväg oss. Jag är verkligen jättenöjd med bemötandet och hjälpen vi fick på BB, jag har förstått att vi hade tur för jag har hört många som inte alls blivit bra omhändertagna. 

Hur som helst, så kom vi till BB på onsdagsmorgonen den 12/11, jag tror klockan var runt 05. Alvida hade inte kunnat amma på förlossningen trots många tappra försök, hon fick inget tag om mina bröstvårtor. När vi anlände BB fick vi prova med amningsnapp och då kunde hon suga. Vi fick information om att inom 12 timmar från födseln "ska" barnet ha fått i sig råmjölk, då vet man att de har fått den näring och energi de behöver. Jag blev instruerad hur jag skulle handmjölka och fick en sked att samla upp dropparna på. Problemet var bara att det inte kom just några droppar. En av barnmorskorna hjälpte mig att få ut någon enstaka droppe, men sedan var det kört. När klockan blev lunchtid på onsdagen och de 12 timmarna nästan passerat kände jag mig otroligt stressad. Sköterskorna försökte lugna mig...Alvida sög så hårt att en av mina bröstvårtor fick sugblåsor väldigt snabbt trots amningsnappen, så sköterskorna rådde mig att handmjölka ena bröstet och låta Alvida suga på det andra. Den där handmjölkningen alltså...det kom verkligen inte en enda droppe. Vid midnatt var jag stressad och Alvida missnöjd, vilket slutade med att jag fullkomligt bröt ihop och Alvida fick börja med ersättning. Jag fick in en elektrisk pump som jag skulle pumpa ur med efter varje gång Alvida ammat. Det kom ingenting, varken till Alvida eller i pumpen. Hon fick fortsätta med ersättningen. Personalen var verkligen toppen, de hjälpte oss på alla sätt, dessvärre kunde de inte bestämma över min mjölk...

Det var ett evinnerligt prat om "när mjölken rinner till", och jag väntade...och väntade...vi åkte hem från BB på lördagen, då hade vi varit där tre nätter. Vi längtade hem, även om jag kände mig nervös för hur det skulle gå med den där satans mjölken som aldrig kom. Men Alvida fick ju ersättning, så hon var nöjd ändå. Amning, ersättning, pumpning körde vi dagarna i ända kändes det som, men i själva verket var tredje- var fjärde timme. Jag lät även Alvida amma/snutta på mig däremellan om hon visade tecken på att vilja göra det. 

Natten till måndag tror jag att mjölken rann till, alltså på dag 5. Jag skriver tror för att det inte direkt var jättetydligt. Brösten var inte svullna, däremot kände jag mig lite frusen och "febrig" under natten, och dagen efter kom det lite lite vit mjölk i amningsnappen såg jag. Brösten var dock fortfarande slappa, slappare än på länge faktiskt. Jag har stora bröst från början och vet inte om det spelar in, men jag kände verkligen ingenting i brösten som kunde tyda på att mjölken runnit till. Men jag fortsatte såklart med amning, ersättning och pumpning, och efter samtal med amningsmottagningen och BVC började jag pumpa mellan Alvidas mål också. Det kom...ingenting...i tre veckor och några dagar körde vi detta upplägg...jag fick aldrig ut mjölk så att det täckte botten i pumpflaskan ens. Alvida verkade få några droppar, och jag såg lite mjölk i amningsnappen då och då, men jag hörde aldrig hur Alvida svalde när jag ammade. Och det blev alltid panik i "avbrottet" mellan bröst och flaska, hon blev arg och jag stressad. Framför allt kände jag mig stressad över att jag inte kunde göra henne nöjd. Och vid pumpningarna blev jag ledsen över att det verkligen inte kom mer än fem droppar på sin höjd. 

I lördags bestämde jag mig för att lägga ner amningen. Jag tyckte att det var nog med ledsamhet och gråt (både för mig och Alvida) och jag insåg att jag kommer aldrig med mina få droppar kunna konkurrera ut ersättningen helt och hållet oavsett hur mycket jag än pumpar och håller på. Jag tror att det var rätt beslut, men jag kan ändå känna en väldig sorg över att inte kunna helamma. Jag hade verkligen velat det, och även om man "har rätt till hjälp för att få det att funka om man vill" så känns det lite som att naturen styr vi inte över...innan jag bestämde mig funderade jag mycket på om jag verkligen har gjort ALLT för att få det att fungera...ja...jag vet inte vad jag mer hade kunnat göra...de "experter" jag har pratat med påstår att jag har gjort allt "rätt", så när jag har mina tvivel försöker jag tänka på det. Kanske skulle jag ha slitit under längre tid än vad jag gjorde, men jag resonerar som så att vi har väntat på henne i tre år och jag vill ta till vara på varenda minut. Inte sitta och gråta över för lite mjölk. 

Kroppen efter förlossningen då...jag gick upp 13 kg under graviditeten. Imorgon är det fyra veckor sedan förlossningen och de 13 kg är borta. Fråga mig inte hur det gick till, jag har alltid haft lätt för att lägga på mig och inte tvärtom, men det är klart det känns bra att inte behöva slita med gravidkilon. Däremot ska jag göra en ansträngning för att göra mig av med de IVF-kilon jag lade på mig under behandlingarna. Det skulle kännas skönt. 

Det som (inte helt otippat kanske) har varit det största bekymret efter förlossningen har varit underlivet. Jag hade inte direkt ont dagarna efter förlossningen, däremot fick jag urinvägsinfektion två veckor efter, och en utomordentlig svampinfektion till följd av den intravenösa antibiotikan. Det kan jag säga är inte att rekommendera efter en vaginal förlossning...alls...Jag kände mig riktigt "risig" under några dagar men fick antibiotika mot urinvägsinfektionen och svampmedicin mot svampen. Det är först nu, två veckor efter antibiotika och annan medicin som jag börjar känna mig lite mer som vanligt i underlivet. Nästan...det är något som känns som en kula som ska trilla ut...jag är jätterädd för att det är framfall, jag gör massa knipövningar och hoppas på att det kan gå tillbaka...jag har tittat efter och det gör mig nästan mer orolig, så jag har bestämt mig för att strunta i att titta och gå på efterkontrollen i början av januari för att få ett korrekt utlåtande och inte ställa mina egna diagnoser.

I övrigt njuter vi av livet. De senaste dagarna med enbart ersättning har varit riktigt lugna och mysiga, jag hoppas det fortsätter så. Vår lilla tjej är en riktig sjusovare! 

Kommentarer

Postat av: Annika

Publicerad 2014-12-10 21:02:14

Ojojoj, har du hållit på i nästan en månad?! Det låter helt orimligt jobbigt, BRA att du lade ner och fokuserar på er istället. Amning är jättemysigt (efter ett tag) men det finns många fördelar med flaska och anknytning får man ändå.

Otur med UVIn, stackare. Måste springa och ta Hilma som vaknat, men kram på dig!

Svar: :) jag tänkte liksom att det SKA gå...men det gjorde det inte...hoppas du och Hilma har härliga dagar, kram tillbaka!
Ett tomt rum

Postat av: emma

Publicerad 2014-12-11 01:52:22

Duktigt kämpat med amningen! Hoppas du känner dig stolt att du försökte, ibland blir det inte som man tänker sig, men det kan bli så bra ändå. Kramar

Svar: Tack för pepp! Jag har dagar då jag känner mig otillräcklig och besviken över att det inte funkade, men att Alvida och jag har fått en mycket lugnare och mysigare tillvaro hemma om dagarna försöker jag se som ett verkligt kvitto på att det var rätt beslut att lägga ner.
Kram!
Ett tomt rum

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ett tomt rum

Jag är 31 år och kvinna. Lever med min man och hans sjuårige son som bor hos oss varannan vecka. Såhär ser vår göra-barn-resa ut hittills: September/Oktober 2011: Börjar försöka på egen hand. Inget händer. Oktober/November 2012: Tar kontakt med sjukvården för fertilitetsutredning. Allt går ganska fort och beskedet blir oförklarlig barnlöshet. Januari 2013: IVF nr. 1: 9 ägg, 5 befruktade genom ICSI, 3 klarar sig - ett till mig och två till frysen. Minus. April/maj 2013: Frysåterföring (FET) nr. 1. Ostimulerad cykel. Jag har tydligen ett aggressivt immunförsvar och får Prednisolon (bland annat) under ruvningen. Minus. Augusti 2013: FET nr 2. Stimulerad cykel (Progynon, Lutinus). PLUS den 3/9 2013. Fredagen den 13/9 2013: Missfall i v. 6. September, oktober, november 2013: Jag har konstanta blödningar efter missfallet. Efter många många läkarebesök och ultraljud hittas något som verkar vara en polyp. November 2013: Hysteroskopi under narkos, någon slags polypvävnad tas bort, det visar sig vara något som kommit i samband med den korta graviditeten. Januari 2014: IVF-behandling nr 2 startas, den här gången vid Linnékliniken i Uppsala. Långa protokollet. 20:e Februari 2014: Ägguthämtning. 11 ägg, 10 mogna. Befruktning sker med bladand ICSI och konventionell IVF. 8 blir befruktade. 22:a Februari 2014: Återföring av ett "tiopoängsembryo". Inga stödmediciner förutom Lutinus och Levaxin. Mars 2014: GRAVID

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela